ERDON Helyi hírek

2018.02.22. 09:26

Aktivizálni akarják az inaktív embereket

Beindult a Start Activ program, melynek célja olyan embereket ösztönözni vállalkozás beindítására Romániában, akik zömében munkanélküliek vagy jelenleg inaktív személyek.

Beindult a Start Activ program, melynek célja olyan embereket ösztönözni vállalkozás beindítására Romániában, akik zömében munkanélküliek vagy jelenleg inaktív személyek.

Az uniós finanszírozású Start Activ programot Románia négy fejlesztési régiójában, köztük a Bihar, Kolozs, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyéket magában foglaló Észak-Nyugati Fejlesztési Régióban hirdették meg. A program főbb részleteit a fő partner Romactiv cég vezérigazgatója, Radu Onofrei ismertette tegnap a nagyváradi városházán. Az idén januárban indult, 36 hónapos futamidejű projekt keretében maximum négyszáz személynek kívánnak segíteni abban, hogy beindítsanak egy vállalkozást. A segítség tanácsadásból, továbbképzésből és a vállalkozás beindítását elősegítő, maximum 40 ezer euró vissza nem térítendő anyagi támogatásból áll. Onofrei elmondta, hogy mezőgazdasági, pénzügyi és szerencsejáték-vállalkozásokon kívül bármilyen szakterületen beindítandó üzleti tervvel lehet pályázni. Hozzátette, hogy a négyszáz kiválasztott pályázó közül háromszáz munkanélküli vagy jelenleg inaktív személy kell legyen. További kitétel az, hogy az üzleti vállalkozást az Észak-Nyugati Fejlesztési Régió valamelyik városában kell megvalósítani. Nem pályázhatnak olyan személyek, akik többségi tulajdonosai egy cégnek, de olyan személyek jelentkezhetnek, akik kisebbségi tulajdonnal rendelkeznek valamely cégben.

Ügymenet

Onofrei elmondta, hogy elkezdődött a programot ismertető kampány, ezt követően az üzleti tervek szelekciója két szakaszban, idén június-augusztus és szeptember-november időszakban történik. Minimum 91 pályázatot választanak majd ki, melyek egyenként maximum 40 ezer eurós finanszírozásban részesülhetnek. Feltétel az, hogy a fejlesztési régió minden megyéjében megvalósuló, minimum két üzleti tervet kell kiválasztani. Magukat az üzleti terveket 2019-ben ültetik gyakorlatba. Az igazgató kifejtette, hogy a megvalósítás során a támogatási összeg 75 százalékát már a gyakorlatba ültetéskor megkapják a vállalkozók, a támogatás fennmaradó, 25 százalékát pedig akkor, ha a vállalkozó igazolni tudja azt, hogy a vállalkozásának legalább 10 ezer euró üzleti forgalma volt. Ha ezt a célkitűzést nem sikerül elérni, akkor ezt az összeget nem kapja meg a pályázó, de a támogatásként már átutalt 75 százalékot nem kell visszafizetnie. Mindazonáltal a vállalkozó több elvárásnak kell, hogy megfeleljen ahhoz, hogy megkapja a támogatást: egyrészt minimum két munkahelyet kell létrehoznia, és azokat a 36 hónapos futamidejű program lejárta után még minimum hat hónapig nem szabad megszüntetnie, illetve a támogatásokból vásárolt felszereléseket, berendezéseket nem szabad eladnia vagy kölcsön adnia. Onofrei hangsúlyozta, hogy a kiválasztott pályázók számára egy külön bankszámlát hoznak létre, és a pályázó nem közvetlenül a pénzhez jut hozzá, hanem a vállalkozást monitorizáló bizottság kifizeti azokat a költségeit, amelyek a vállalkozás beindításához és működtetéséhez szükségesek. Onofrei végül elmondta, hogy a bürokrácia minimálisra csökkentése érdekében a program bürokratikus része online fog lezajlani, és csak a továbbképző programokon való részvételkor lesz szükség a személyes jelenlétre. Az érdekeltek a start-activ.ro portálon léphetnek kapcsolatba ezzel a programmal március 1-től kezdődően.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!