ERDON Helyi hírek

2018.02.01. 19:20

A Synevo Nagyváradon nyitotta meg 77. gyűjtőközpontját

A páciensei iránti gondoskodásból a Synevo Románia bővíti hálózatát első nagyváradi, a Synevo Magheru gyűjtőközpontjának megnyitásával, mely a 77 gyűjtőközpont, ami mellett van 15 laboratórium is.

A páciensei iránti gondoskodásból a Synevo Románia bővíti hálózatát első nagyváradi, a Synevo Magheru gyűjtőközpontjának megnyitásával, mely a 77 gyűjtőközpont, ami mellett van 15 laboratórium is.Ezzel együtt 25 megyében és 31 városban van jelen. A központ címe és elérhetőségei itt találhatóak meg. Rövidesen Nagybányán is várják az érdeklődőket.

Ha mégis folyik az orra, piros a szeme, és tudja, hogy ezek nem más fertőzés jelei, akkor néhány allergiás teszt segíthet. Olvassa el az alábbi érdekes cikket az allergiákról, azok megjelenési formáiról, tüneteiről és arról, miért fontos időben felismerni.

Mi az allergia és hogyan nyilvánul meg?

Az allergia a szervezet nem normális reakciója egy vagy több olyan anyagra, melyek az emberek többségére nem is hatnak. Az allergiát okozó anyagokat allergéneknek nevezzük. Allergia esetén a szervezet immunrendszere antitesteket termel olyan ártalmasnak vélt anyagok ellen, melyek valójában nem azok. Amikor egy allergén anyaggal kapcsolatba lép, az immunrendszer mintegy riasztja a bőrt, a légutakat, vagy az emésztőrendszert.

Allergiatípusok

Eredetük és a szervezetbe jutásuk szerint vannak: légúti allergének (pollen, por, állati szőrszálak), élelmiszer allergének (tojásfehérje, tehéntej, földieper), de okozhatnak allergiás tüneteket, rovarok, gyógyszerek, vegyszerek is.

Tünetek

A tünetek attól függnek, mi okozza az allergiát, és érintheti a légutakat, a bőrt, az emésztőrendszert. Némely allergiák, ide értve az élelmiszerek vagy a rovarcsípések okozta allergiát, nagyon komoly reakciót válthatnak ki, ami anafilaxia néven ismert. Ez sürgős orvosi beavatkozást igényel, mert akár sokkhoz is vezethet.

Az anafilaxia jelei

– megváltozott légzés

– a vérnyomás csökkenése

– szédülés

– hányinger

– szédülés

Az allergének elterjedése és erőssége

Az allergia a lakosság mintegy 20%-át érinti, egy részüket örökletes módon. Az első jelek bármilyen életkorban megjelenthetnek, de akik igen hajlamosak rá, azoknál már gyerekkorban. Az allergia erőssége személyenként változik, a gyenge tünettől egészen az anafilaxiáig terjedően, utóbbi veszélybe sodorja az illető életét is. Mivel az allergia nem gyógyítható, létezik egy sor módszer a tünetek enyhítésére.

Miért kell tesztet végezni?

Az allergiás tünetek fő okozói a házon belül, azon kívül de akár az élelemből is előkerülhetnek. Éppen ezért fontos, hogy minél gyorsabban beazonosítsuk ezeket. A fizikai vizsgálatok mellett fontosak ezekben a beazonosításokban a laboratóriumi vizsgálatok. Utóbbiak hozzájárulhatnak a pontosabb diagnózishoz, illetve az ezek nyomán megállapított kezeléshez. A tesztek hozzájárulnak az allergének felismeréséhez, azok terjedésének feltérképezéséhez, ellenálló-képességük megállapításához, a tünetek hathatós kezeléséhez.

Hogyan teszteljük az allergiát?

A Synevo laboratórium javasolja, a páciens életkorának és a tünetek függvényében, egyrészt a multiallergén tesztet, mely több reagenst is kimutat, másrészt az egyéni tesztet, ami lehet egyszerűbb vagy összetettebb, mennyiségi eredménnyel.

Dr. Curici Antoanela gazgató, Medical Synevo Romania

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!