ERDON Helyi hírek

2018.01.05. 09:15

Váradi, és Magyarország arca volt Shanghajban

A nagyváradi Judita Judea, az Amalia Fashion Models modellje Magyarországot képviselte 2017 decemberében Shanghajban, a Miss Tourism of The Year International elnevezésű versenyen.

A nagyváradi Judita Judea, az Amalia Fashion Models modellje Magyarországot képviselte 2017 decemberében Shanghajban, a Miss Tourism of The Year International elnevezésű versenyen.

 

Tizenkilenc éves, egyetemista, sokak szerint van valami egzotikus a kinézetében, a megjelenésében- mely véleményt e sorok szerzője is osztja-, és az Amalia Fashion Models modellje- röviden így lehet jellemezni a váradi Judita Judeat, aki a tavalyi év végén Magyarországot képviselte Shanghajban a Miss Tourism of The Year International versenyen. A modellkedés iránt 13 éves korában érzett késztetést, amikor elvégzett egy többhónapos tanfolyamot, melynek keretében megtanulta, hogy kell magassarkú cipőben járni, illetve ismerkedett a környezettel, a hozzá hasonló elképzelésekkel kacérkodó lányokkal. Elmondása szerint egyébként is érdeklődött a modellkedés iránt, függetlenül attól, hogy az édesanyja a szakmai körökben ismert és elismert Amalia Judea, bár azt nem titkolja: azóta is élvezi a támogatását. Igazolhatjuk: a modellkedéshez enélkül is megvannak a természetes adottságai, vagyis kellőképpen magas, szép, vonzó fiatal nő.

Eleinte helyi divatbemutatókon vett részt, a Nagyváradi Egyetem Művészeti Kara által szervezett rendezvényeken, fiatal divattervezők alkotásainak seregszemléjén. Fotókat készítettek róla váradi fotósok, mint például Călin Leucuţa, Ovi D. Pop vagy Gheorghe Petrilă. Saját elhatározásból egy online versenyre is benevezett, a Miss Mangára, melyet megnyert, és jutalmul Bukarestben készült róla fotósorozat Marta Popescuval, és a Cosmopolitan címlapján volt látható ötödmagával. A hazai divatszakma guruja, Cătălin Botezatu is készített róla fotókat, annak jeleként, hogy biztató jövő elé néz.

Hajreklám Londonban

Egy alkalommal Londonban nyaralt a barátnőivel, és az a meglepetés érte, hogy azzal állították meg az utcán a L Oréal képviselői: beleegyezik-e abba, hogy csináljanak róla egy fotósorozatot, mert a haja ideális volna egy reklámhoz. Tizenhét éves volt ekkortájt, amikor egy adott pillanatban egy elektronikus hirdetőfalon tűnt fel az arca egy bevásárlóközpont előtt a brit főváros központjában.

A Miss Tourism of The Year International apropóján az Ernest Böhm által vezetett Exclusive Event ügynökség vette fel a kapcsolatot az Amalia Fashion Models-szel. Románia reprezentánsa már ki lett választva, Judita pedig mások mellett azért került képbe, mert magyar felmenőinek köszönhetően magyar állampolgársággal is rendelkezik, így képviselhette Magyarországot. Az útlevéllel és a vízum megszerzésével kapcsolatos némi bonyodalmak után Budapestről párizsi átszállással érkezett meg Kínába. Időközben felvette a kapcsolatot a román és a moldáv lánnyal, akik már korábban elmentek Shanghajba, és különféle hasznos tanácsokkal látták el őt. Például hogy csomagoljon ételt magának, mert ott csak kínai kaja van, ami egy idő után unalmas, és bizonyos applikációkat is töltsön le, mert ezek nélkül nem fogja majd tudni használni ott a közösségi médiát. Judita megérkezésekkor két újdonsült barátnője nem lehetett ott, mert egy másik városban fotózták őket éppen, így két kínai fogadta őt a szervezők részéről. Vicces volt, mert nem beszéltek semmilyen nemzetközileg használt nyelvet, csak kínaiul tudtak, de végül sikerült megérteniük egymást valahogy.

A versenyen 55-en vettek részt. Lassan mindenkivel megismerkedett, bár első látásra mindenki egyformának tűnt számára, mely érzést erősítette az is, hogy ugyanolyan színű táskát kaptak ajándékba a szervezőktől, és hasonlóan voltak öltözve. Persze mindezek dacára „túlélte” az első órákat, az előkészületek pedig a szokott módon zajlottak: próbáltak, fényképezték és sminkelték őket, és mindez annyi időt vett igénybe, hogy egy szabadnapon kívül sajnos a hotelt ritkán tudta elhagyni szórakozás céljából.

Magára a versenyre december 22-én került sor, és csupán három órát tartott. Az orosz lány nyert, illetve jól szerepelt még Miss Észtország, Miss Ghána és Miss Argentína is. Jellemző napjaink globalizációjára, vagy ha úgy tetszik, a helyzet fonákja, hogy tulajdonképpen a magyarul nem beszélő Judita kettős állampolgárként magyarlónai, vagyis kalotaszegi népviseletben képviselte Magyarországot Shanghajban, melyet egyik kolozsvári őse hordott 1890 körül... Kínában egyébként ezt azért nem firtatták, mert inkább a szépségre fókuszáltak, nem a nemzetiségi hovatartozásra. Az estélyi ruha pedig az 1950-es éveket idézte, és az Amalia Fashion Models kollekciójából való. Judita két hétig volt Shanghajban, pont szenteste szállt le a gépje Budapesten, és december 25-én, a kora hajnali órákban ért haza Váradra. Bár Shanghajból nem távozott jelentősebb díjjal, Judita nem adja fel: már készül egy újabb megmérettetésre, Berlinben, vagyis a márciusban megszervezendő Miss Glamour Face-re, szintén Magyarország arcaként.

Arról is beszélt Judita: amikor elhatározta, hogy modell lesz, arra számított, hogy sokkal könnyebb lesz, de rögös az út és megpróbáltatásokkal tűzdelt, nem röpül magától az a bizonyos sült galamb. Abban bízva, hogy talán jobban reflektorban lesz, nemrég Kolozsvárra költözött, illetve felsőfokú tanulmányait is a kincses városban folytatja a Művészeti és Formatervezői Egyetem fotó-videó szakán, ami további érvényesülésében is a segítségére lehet. Úgy tűnik, bejönnek a számításai, mert bár csak néhány hónapja van ott, már elcsípett egy amerikai kontaktlencsés szerződést. S közben természetesen dolgozik azon is, hogy jól pontra tegye a portfólióját.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!