ERDON Helyi hírek

2018.01.26. 12:04

Törvény van, pénz azonban nincs

2019-től a romániai önkormányzatok által vásárolt közszállítási járműveknek minimum harminc százaléka környezetbarát meghajtású kell legyen, de elektromos buszok vásárlására mégsincs pénz.

2019-től a romániai önkormányzatok által vásárolt közszállítási járműveknek minimum harminc százaléka környezetbarát meghajtású kell legyen, de elektromos buszok vásárlására mégsincs pénz.Furcsa sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) és a váradi polgármesteri hivatal: bemutattak egy olyan kínai gyártmányú elektromos autóbuszt, amelyről azt adták a megjelent újságírók értésére, hogy ez egy olyan jármű, amit valószínűleg nem fog megvásárolni az önkormányzat. Mircea Mălan, a város alpolgármestere kifejtette: néhány napon át tesztelték Váradon a kínai gyártó, a Golden Dragon cég elektromos autóbuszát, felmérték azt, hogyan közlekednek, mennyit fogyasztanak ezek a járművek a városban. Mălan hangsúlyozta: „megpróbálunk környezetbarát megoldásokat találni a helyi közszállítás számára. Néhány napja fogadták el a környezetbarát közszállítást ösztönző törvényt, mely jövőre lép érvénybe, és amelyik kötelezi a helyi önkormányzatokat arra, hogy 2019-től kezdődően a vásárolt új közszállítási járműveknek legkevesebb harminc százaléka környezetbarát meghajtású legyen.”

Környezetbarát…

A város tehát igyekszik már most felmérni az elektromos és hibrid autóbuszok piacát, de mint Mălan a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, egy ilyen elektromos autóbusz ára meglehetősen magas, 450 ezer euró, az üzemeltetése pedig kisebb vagyonba kerül, hiszen a mintegy 250 ezer euró értékű akkumulátort két-három évente cserélni kell. Éppen ezért az említett törvény által szabott feltételt villamosok vásárlásával akarja kiváltani a váradi önkormányzat, legalábbis a közeljövőben. Mălan ugyanis elárulta, hogy főként uniós forrásokból tíz új villamost venne az idén az önkormányzat, továbbá a Magyarország-Románia határon átnyúló együttműködési program keretében buszokat is vásárolna még az idén.

…de nem kifizetődő

Már csak azért sem valószínű, hogy az önkormányzat vásárolni fog a Golden Dragon buszból, mert az lényegében ugyanannyit fogyaszt, mint a városban közlekedő Siemens és a nemrég Berlinből vásárolt használt Tatra villamosok. Ezt Viorel Poptól, a HKV vezérigazgatójától tudtuk meg, aki elmondta, hogy az elektromos busz fogyasztása 1kWh/km, míg a most vásárolt Tatra villamosoké 1,02 kWh/kilométer, a Siemens villamosoké pedig 1,8 kWh/km azzal a lényeges részlettel kiegészítve, hogy míg a busz nyolcvan férőhelyes, addig a Siemens villamos egyszerre háromszáz embert is tud szállítani. Hozzátette, hogy jelenleg a kilométerenkénti 1kWh fogyasztás két lejes költséget jelent. Arra a kérdésünkre, hogy mikor közlekedhetnek Nagyvárad utcáin elektromos autóbuszok, Mircea Mălan azt válaszolta, hogy amennyiben a különböző pályázati programokban pluszpontként számítják be az önkormányzatoknak azt, ha környezetbarát járműveket vásárolnak, akkor nő az esélye annak, hogy Várad környezetbarát autóbuszokat vásároljon. „De egyelőre a valóság az, hogy az ára nagyon magas, miközben a hatékonysága nem ér fel az árával, hiszen ugyanannyit fogyaszt, mint egy villamos, márpedig nekünk az az érdekünk, hogy csökkentsük a működési költségeket” – fogalmazott az elöljáró.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!