ERDON Helyi hírek

2018.01.10. 09:44

Szilágyi Zsolt: „békésen kellene elérni az önrendelkezést…”

Évindító sajtótájékoztatót tartott Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. A tegnapi nagyváradi eseményen a nemrégiben aláírt autonómiaügyi állásfoglalást taglalta. A szórványban kulturálisat, a tömbben területit, itt közigazgatási autonómiát tartanak kívánatosnak.

Évindító sajtótájékoztatót tartott Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. A tegnapi nagyváradi eseményen a nemrégiben aláírt autonómiaügyi állásfoglalást taglalta. A szórványban kulturálisat, a tömbben területit, itt közigazgatási autonómiát tartanak kívánatosnak.

Sajnálatosnak tartja a román pártok szinte egyöntetűen elutasító reakcióit az autonómiaelképzelések összehangolásával kapcsolatban Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. Tegnap Nagyváradon beszélt erről. Mint mondta, „a keményen elutasító megnyilatkozások helyett arra kérjük a román pártokat, vizsgálják felül ezt, és üljenek le tárgyalni velünk”. Hozzátette: békésen kellene elérni az önrendelkezést, sőt, kooperálva a többséggel. „Nem igaz az, amit amúgy Bukarestben sokszor hangoztatnak, hogy Románia a szomszédai közül csak a Fekete-tengerrel van jóban. Országon belül és kívül is vannak még jó kapcsolatai más közösségekkel is, és ezek megszilárdítása is cél, ugyanakkor a törekvéseinkről szóló párbeszéd is” – mondta. Szerinte nem a többség ellenében akarják az önrendelkezést, és nemzetközi egyezmények is ajánlják az autonómiát, például az Európa Tanács is. A szórványban kulturálisat, a tömbben területit, ott pedig, ahol települések vannak, ahol a magyarság a többség – így megyénkben is – közigazgatási autonómiát tartanak kívánatosnak. Hozzátette: az EMNP önállóan is folytatja a munkát, és regionális pártnak tartja magát.

Elutasító reagálások

Mint megírtuk, az önrendelkezésről írt alá nyilatkozatot hétfői közös kolozsvári sajtótájékoztatóján az RMDSZ, az EMNP és az MPP elnöke. A magyar közösség által 27–28 éve megfogalmazott célkitűzések, alapcélok megerősítéséről szóló dokumentumot a kolozsvári nyilatkozat 25. évfordulója apropóján írták alá. Erre reagálva Liviu Dragnea, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn leszögezte: az autonómia alkotmányellenes, elfogadhatatlan és nem lehet alku tárgya. A pártelnököt a PSD végrehajtó bizottságának ülése után újságírók kérdezték az erdélyi magyar pártvezetők aznapi közös nyilatkozatáról. Arra a kérdésre, hogy miként befolyásolhatja az autonómia ügyében fennálló véleménykülönbség a PSD és az RMDSZ közötti parlamenti együttműködést, Liviu Dragnea azt mondta: ez az együttműködés csak bizonyos konkrét törvénytervezetekre terjed ki. Megjegyezte: még koalíciós partnerével, a liberális ALDE-val sem teljes a nézetazonosság, és együtt tudnak működni annak ellenére, hogy egy-két kérdésben álláspontjuk szöges ellentétben van egymással.

„Teljességgel esélytelen”

Korábban a legnagyobb román ellenzéki párt, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban is elutasította az erdélyi magyar pártok által megfogalmazott autonómiakövetelést. Orban szerint a kezdeményezés gyakorlatba ültetése teljességgel esélytelen. A pártvezető – a Romániát egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó alaptörvényre utalva – emlékeztetett: bizonyos alkotmányos előírásokat nem is lehet módosítani. A helyi autonómia elvét tartalmazza ugyan az alkotmány, de azt nem lehet etnikai feltételekhez kötni, ami pedig a területi autonómiát illeti, Ludovic Orban szerint „ez a fogalom nem létezik a demokráciákban”. A PNL elnöke szerint Románia élen jár a kisebbségeknek nyújtott jogok terén, a „túlzás pedig nem tenne jót senkinek”. „Nem szeretném ezt egy ellenünk irányuló sértésként értelmezni, de összecseng több más, a román állammal és Románia történelmével szemben inkorrekt megnyilvánulással, mint például az RMDSZ elnökének azzal a nyilatkozatával, hogy nincs mit ünnepelnie a centenárium (az Erdély és Románia egyesülését kimondó Gyulafehérvári Nyilatkozat századik évfordulója) évében” – mondta az ellenzéki pártvezető.

„Népszavazás”?

Fejlemény, hogy a helyi autonómiáról szóló népszavazás kiírását kéri az államfőtől egy Botoşani megyei PSD-s képviselő. „Elérkezettnek látom az időt arra, hogy intézményesen reagáljunk erre, és egyszer s mindenkorra zárjuk le az autonómiatémát, amellyel évről évre előállnak azok, akik a romániai magyarok képviselőinek tartják magukat. Úgy vélem, azonnal el kell indítani az eljárást egy, a helyi autonómiáról szóló referendum megszervezésére, amelyen azonban minden romániai és az ország határain kívül élő román állampolgárnak részt kell vennie, nemcsak a bizonyos megyékben élőknek, ahogyan azt egyes politikusok szeretnék” – írja sajtóközleményében Rotaru, hozzátéve, hogy a népszavazás eredményéről szóló határozatot elfogadja majd a parlament, végérvényesen lezárva ezzel az önrendelkezés témáját.

A PSD-s képviselő szerint a következő kérdésekre kellene válaszolnia a lakosságnak a referendumon: „Egyetért-e a Romániában élő magyar nemzetiségű állampolgárok területi, helyi, illetve kulturális autonómiájával?”, illetve „Egyetért-e azzal, hogy töröljék el az országos szinten megállapított 5 százalékos parlamenti küszöböt, és bevezessék azt, hogy csak azok a politikai pártok jussanak be a parlamentbe, amelyek az ország minden megyéjében átlépik az 5 százalékos küszöböt”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!