ERDON Helyi hírek

2018.01.15. 09:53

Nagyszabású kórházfelújítások

Összesen mintegy 15 millió euróból felújítják a nagyváradi megyei kórházat és a városi dr. Gavril Curteanu kórházat, jelentette be pénteken Ilie Bolojan, a város polgármestere.

Összesen mintegy 15 millió euróból felújítják a nagyváradi megyei kórházat és a városi dr. Gavril Curteanu kórházat, jelentette be pénteken Ilie Bolojan, a város polgármestere.

A Bihar Megyei Klinikai Kórházat és a dr. Gavril Curteanu Városi Kórházat két különálló projekt keretében újítják fel összesen mintegy 15 millió euróból, ezekre a beruházásokra az Európai Uniótól kap finanszírozást a város, jelentette be pénteken Ilie Bolojan polgármester. A városvezető elmondta, hogy a projektek a főépületek hőenergia-rendszerének a felújítására lettek kiírva, de valójában két épület teljes felújításáról van szó. A két ingatlan külső hőszigetelését speciális, hőszigetelő vattával fogják megoldani, a nyílászárókat kicserélik és a belső fűtési rendszert is felújítják. A két épület tetejére napelemeket szerelnek, amelyek a létesítmények működéséhez szükséges energiát fogják megtermelni. Emellett a városi kórház termálvízzel és hőpompákkal, míg a megyei kórház hőpompákkal fog működni, és a távfűtés csak akkor lép működésbe ezekben a létesítményekben, ha valamilyen meghibásodás lesz. A hőpompás fűtési rendszert úgy alakítják ki, hogy a helyiségeket télen fűtse, nyáron pedig hűtse. Az épületek hőfogyasztása nagyon lecsökken, és az így megspórolt pénzt a gyógyászatra lehet majd költeni, jelentette ki Bolojan.

Konkrétumok

A megyei kórház felújításának költségei 7,6 millió euróra rúgnak, míg a város kórház felújítására 7,9 millió eurót szánnak. Mindkét esetben a város önrésze két százalék. A kivitelezési határidő a finanszírozási szerződéstől számítva két év. Bolojan szerint két hónap alatt készülnek el a tervek, akkor lehet majd kiírni a közbeszerzési eljárást és áprilisban már alá is lehet írni a szerződéseket. A városvezető elképzelései szerint a munkálatok 2020-ra készülnek el.

Más projektek

Az említett két felújítás mellett a váradi polgármesteri hivatal további három egészségügyi projekten dolgozik, melyek összértéke eléri a húszmillió eurót. Ezek egyike egy új épületszárny építése a városi kórháznál, ahová a gyermekgyógyászat szekcióit költöztetik majd át, és a főépületben így felszabaduló helyekre a városban elszórtan működő szekciókat költöztetik be, a városvezető a Fő utcán működő járványos betegségek szekcióját említette példaként. Egy másik projekt egy új intenzív osztály, valamint sterilizáló és laboratórium építését irányozza elő a megyei kórháznál, a harmadik projekt pedig egy másik épület felépítése a megyei kórház parkolójának a területén. Ezzel párhuzamosan egy emeletes parkolóházat is építenek a megyei kórház közelében, ahol jelenleg is nagy gondok vannak a parkolással. Ezekre a projektekre a város az egészségügyi minisztériumtól próbál meg forrásokat lehívni.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!