ERDON Helyi hírek

2018.01.22. 18:15

Kultúrát ünneplő művészetisek

Január 22-én, hétfő délelőtt a Magyar Kultúra Napja alkalmából színvonalas ünnepséget szervezett a nagyváradi Művészeti Líceum magyar tagozata atanintézet dísztermében. Zenés-irodalmi műsor volt.

Január 22-én, hétfő délelőtt a Magyar Kultúra Napja alkalmából színvonalas ünnepséget szervezett a nagyváradi Művészeti Líceum magyar tagozata atanintézet dísztermében. Zenés-irodalmi műsor volt.Színvonalas, az iskola hírnevéhez méltó ünnepséget szervezett hétfő délelőtt a Művészeti Líceum magyar tagozata a díszteremben A Magyar Kultúra Napjához köthető, az RMDSZ égisze alatt zajlott ünnepségsorozat keretében.

A megjelenteket Nagy Gabriella aligazgatónő köszöntötte, Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő Kodály Zoltánt idézve úgy fogalmazott: a jelenlevők teszik a dolgukat, őrzik a szellemi és kulturális értékeket, és egymás kezét fogva tovább adják az utánuk következő generációknak. Felidézte, hogy Marosvásárhelyen több éven keresztül külsős zeneosztályba járt, és jót tett a lelkének a zene, az alkotás öröme. A továbbiakban értékelte úgy a tanári közösség, mint a diákok értékmegtartó és -teremtő munkáját, és arra bíztatta a fiatalokat, hogy éljenek a számukra kínálkozó lehetőségekkel a szülőföldjükön. Kéry Hajnal Bihar megyei tanfelügyelő-helyettes arra hívta fel a figyelmet: a művészetek is a kultúránk részét képezik, mely ezeken keresztül folyamatosan megújul és élővé válik.

Nagy Gabriella aligazgatónő felelevenítve a közelmúlt főbb eseményeit, melyekben a Művészeti Líceum diákjai is érintve voltak aktív szereplőként, kijelentette: nagyon büszke rájuk. Azon meggyőződésének adott hangot: a művészetis tanulóknak különösen nagy szerepük van abban, hogy a hangjukkal, a zenéjükkel, az alkotásaikkal tovább is adják azt a felbecsülhetetlen értéket, ami a magyar kultúra. "Pázmány Péter esztergomi érsek, Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem, Jakobovits Elemér újságíró, sportíró, András László festőművész, Bajor Andor író, Halmos László karnagy, és még folytathatnám hosszasan a sort azokkal a váradi születésű személyiségekkel, akik nagyon sokat tettek a magyar kultúráért. Itt tevékenykedett hosszú időn át Krúdy Gyula, a modern magyar prózaírás kiváló mestere, idősebb és ifjabb Rimanóczy Kálmán építészek, Ady Endre költő és a Szent László-i öröksséget még nem is említettem. Hogy miért soroltam fel ezeket a neveket? Azért, mert többek közt ők is jelképezik Nagyvárad kultúráját, gazdagságát. Ők azok, akik emlékeztetnek minket a hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra, amelyet továbbviszünk"- közölte.

Felléptek

Természetesen felcsendült a Himnusz, zongorán kísért Bódi Mátyás 9. osztályos tanuló. Az árgyélus kismadár című népdalt a kilencedikes Bódi Mátyás játszotta el csellón, majd Kubik Panna Weiner Leó Divertimentójának Rókatánc című részletét adta elő szintén gordonkán, felkészítőtanára Ichim Beáta. A Zete vára mondáját hatodikosok és nyolcadikosok adták elő, felkészítőtanáruk Mados Andrea, aki az egy magyar népmesét elmondó Győri Fruzsinát is tanítja. Hatodikos és nyolcadikos lányok népdalcsokorral készültek, felkészítőtanáruk Medvéssy Mónika. A tizedikes Szűcs Tamás Ady Ki látott engem című versét szavalta, majd Nagy Klaudia Adrianna egy Bartók-szerzeményt játszott, felkészítőtanára Béres Csilla, zongorán kísérte Benczédi Mónika. A Mircescu Georgiana tanárnő által felkészített Borbíró Tímea Monti Csárdását fuvolázta el Ferencz Mercédesz tanárnő zongorakíséretével.

Ugyanakkor a díszteremben meg lehett tekinteni 6., 9., 10. és 11. osztályos diákok rajzolt és festett munkáit, a tanáik Rácz Eliza, Rácz Ervin és Jankó- Szép Noémi. Az ünnepség a Himnusz klub pályázatra készült rövidfilm megtekintésével ért véget.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!