ERDON Helyi hírek

2018.01.21. 18:37

Galambászok találkoztak Nagyváradon

Sokakat vonzott a Nagyváradon megszervezett Román Postagalamb Szövetség találkozója. A Trade Centerben rangos tenyésztők is részt vettek, galambok cseréltek gazdát, előadások voltak.

Sokakat vonzott a Nagyváradon megszervezett Román Postagalamb Szövetség találkozója. A Trade Centerben rangos tenyésztők is részt vettek, galambok cseréltek gazdát, előadások voltak.A legtöbb tenyésztő standja előtt folyamatosan tumultus volt, más standoknál eleségeket, vitaminokat, galamboknak való gyógytermékeket árultak, s ezeknél is nagy volt a forgalom. Egy külön helyen voltak kiállítva a hazai díjnyertes galambok – mint megtudtuk, ezeknek az ára csillagászati összegeket is elérhet – már amennyiben gazdájuk meg akar válni tőlük. A standoknál egyébként különféle híres-neves tenyészvonalak leszármazottjait árulták, az árak kétszáz lejnél kezdődtek, de láttunk tízezer lejért kínált galambot is. „Jók az árak és nagy a választék” – vélekedett az egyik hobbitenyésztő.

Leírhatatlan érzés

Az egyik standnál az aradi dr. Agud Viorel galambjai voltak megtekinthetőek – az egyik közülük, Lady Gaga, mint megtudtuk, tavaly a berlini verseny győztese lett, s több ezer eurós díjat szerzett gazdájának. Mint megtudtuk, az ilyen jellegű versenyeken fogadásokat is kötnek, itt is nagy összegeket lehet nyerni. Az Arad megyei tenyésztő egyébként negyven éve foglalkozik galambokkal. „Az egészben az a legszebb, amikor egy-egy versenyből visszatér egy galambod. Soha nem lehet biztosan tudni, hogy viszontlátod-e, úgyhogy amikor megérkezik, az leírhatatlan érzés” – mondta el.

A nagykárolyi Lukács István körülnézni jött. Mint elmondta, a reptetést abba kellett hagynia, mivel allergiás tünetei lettek, úgyhogy jelenleg csak teszt-telepezésre küld galambokat. Az erre a célra kialakított telepeken a különböző tenyésztőktől származó galambok ugyanúgy versenyeken vesznek részt, s ha nyernek, akkor a tulajdonosuk részesül a nyereményben. Például jövőre, a váci teszttelepen megszervezett verseny első díjazottja tízezer eurót fog kapni. A lényeg, magyarázta Lukács István, hogy itt minden galamb ugyanolyan tápot kap, tehát főleg a genetikai sajátosságok alapján dől el, hogy melyik a legjobb közülük.

Elég ránézni

A galambászok általában azt állítják, hogy ránézésre szinte lehetetlen megállapítani egy galambról, hogy mire képes, azonban mindegyiküknek megvannak a saját fortélyai. „Elég ránézni, s abból, ahogy visszanéz az emberre, már tudod, hogy mennyire értelmes. Egyik galamb sem olyan, mint a másik, mindegyiknek más az arckifejezése, akárcsak az embereké” – mondta Lukács István. Persze a testfelépítésből is sok mindenre lehet következtetni, tette hozzá, a csontozatból, a toll minőségéből. Fontos a legjobbakat megvásárolni, mivel az ő leszármazottaik közül is csupán egy-kettő viszi tovább a jó tulajdonságokat.

Mint megtudtuk, a felnőtt galambokat kizárólag tenyésztésre lehet vásárolni, hiszen amikor először kirepülnek a fészkükből, egy életre „beállítódik a navigációs rendszerük”, s mindig ugyanoda fognak visszatérni. A teszt-telepekre is például olyan galambokat kell vinni, amelyek még nem hagyták el a fészküket.

Az egyik standnál a szebeni Vasile Muntean galambjai voltak kiállítva, aki többszörös országos első helyezést ért már el galambjaival. „Én nem csak a galambokat árulom, hanem a hosszú évek során szerzett tapasztalatomat is” – mondta el a tenyésztő, akitől azt s megtudtuk: a gazda személyisége, szeretete is elengedhetetlen, ez motiválja a galambokat a jó teljesítményekre a napi edzések során. De emellett persze számít a tenyésztési vonal, a fajta és nem utolsó sorban a táplálék minősége.

Sok látogató

A háromnapos kiállításra, melyen több szakmai előadás is volt, több ezren látogattak el, nemcsak Bihar megyéből, hanem az ország többi részéről is, a kiállítók között pedig neves hazai tenyésztők mellett többek között lengyelországi tenyésztők is részt vettek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!