ERDON Helyi hírek

2018.01.31. 12:12

Folytatódik a zsinagóga felújítása

Számos infrastrukturális beruházásra vonatkozó javaslatot hagyott jóvá hétfői ülésén a nagyváradi helyi tanács, többek között a Városháza utcai zsinagóga felújításának a folytatására vonatkozót.

Számos infrastrukturális beruházásra vonatkozó javaslatot hagyott jóvá hétfői ülésén a nagyváradi helyi tanács, többek között a Városháza utcai zsinagóga felújításának a folytatására vonatkozót.

Folytatódik a Városháza utca 25. szám alatti kis ortodox zsinagóga felújítási munkálata. Az erről szóló, hétfőn elfogadott határozat értelmében a beruházásra 439.939 lejt irányoznak elő (áfa nélkül), a kivitelezési időszak hat hónap. A munkálat során felújítják az épület homlokzatát, restaurálják a belső dekorációkat, felújítják és padlófűtéssel látják el a padlózatot, továbbá mellékhelyiségeket és a világítást is kialakítják, térfigyelő kamerákat szerelnek fel, felújítják a nyílászárókat és a kerítést. A beruházás befejezése után az ingatlanban múzeumot alakítanak ki.

Felújítások

Modernizálni fogják a város délnyugati részén, a bevásárlóközpontok közelében lévő Balogh István utcát, ahol jelenleg ANL-lakások épülnek. Az utcafelújításra azért indokolt, mert ott nincs sem esővíz-elvezető csatorna, sem pedig járda, így körülményes a közlekedés. A felújítás során 259 parkolóhelyet is kialakítanak ott, illetve egy kis hidat is építenek. A beruházás költségvetése 2.739.659 lej, a kivitelezési időszak négy hónap. Egy másik elfogadott infrastrukturális projekt a Bémer (Ferdnand) téren lévő fűtéshálózat felújítására vonatkozik. A modernizálást úgy végzik el, hogy azt követően a téren lévő összes ingatlant rá lehessen csatlakoztatni a hálózatra. A beruházás összértéke 2.560.445 lej, a kivitelezési időszak hat hónap. A beruházás során 1093 méternyi vezetéket újítanak fel. A nagyváradi helyi tanács hétfői ülésén jóváhagyását adta arra is, hogy a Vitéz (Decebal) út 66. szám alatt egy, az Andrei Şaguna iskola melletti, közel 1300 négyzetméteres területen kereskedelmi egység épüljön. A kivitelezés során az ingatlan felépítése mellett 15 parkolóhelyet is kialakítanak ott.

Terv

Elfogadták a katonai kórház bővítéséről és a Braşovului utcán épülő parkolóház építésére vonatkozó Részletes Városrendezési Tervet. Ennek értelmében bővítik a katonai kórház egyik épületrészét, amelyben műtők és orvosi rendelők lesznek. A kórház mögötti telken felépítenek egy 410 férőhelyes, három emeletes parkolóházat, ezért lebontják a kórházhoz tartozó, zömében a Braşovului utcán lévő építményeket és épületrészeket. Mind a parkolóház, mind pedig az új kórházszárny homlokzata a Braşovului utcára néz majd. Mindkét létesítményt autóval ugyanerről az utcáról lehet majd megközelíteni, míg gyalogosan mind a Baraşovului, mind pedig a Dunărea utcák felől be lehet majd jutni a kórházba, illetve a parkolóházba. A kórház és a leendő parkolóház által közrezárt területnek mintegy harminckét százaléka zöldövezet lesz.

Szent László tér

A hétfői tanácsülésen Liviu-Mihai Sabău Popa szociáldemokrata párti helyi tanácsos aziránt érdeklődött, hogy mi az oka annak, hogy a Szent László téren máris megrepedtek a burkolólapok. Válaszában Marius Moş, a városháza nemzetközi finanszírozású projektek igazgatóságának a vezetője leszögezte, hogy a térfelújítási munkálat még garancia alatt áll, és az említett repedések okait tavasszal fogják kivizsgálni. Az ügyvezető igazgató feltételezése szerint a repedéseknek az egyik oka az lehet, hogy sokan felhajtanak autóval a tér gyalogos övezeteire.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!