ERDON Helyi hírek

2018.01.08. 18:49

Felújítják a váradi Szabadság mozit

Felújítják a Fekete Sas palotának azt az épületrészét, amelyben a Szabadság mozi működött, szavazta meg hétfői ülésén a helyi tanács.

Felújítják a Fekete Sas palotának azt az épületrészét, amelyben a Szabadság mozi működött, szavazta meg hétfői ülésén a helyi tanács.A nagyváradi helyi tanácsülésen hétfőn egyhangúlag megszavazott határozat-tervezet értelmében a felújítás becsült költsége 22 millió lej (5 millió euró) áfával együtt. A dokumentáció összeállítására és a közbeszerzési eljárás lebonyolítására hat hónap áll rendelkezésre, azt követően pedig 18 hónap alatt kell elvégezni a munkát, és ezzel befejeződik a Fekete Sas palota évek óta tartó, részletekben zajló felújítása. Az elképzelések szerint, melyek a határozattervezet szakjelentésében is helyet kaptak, a Fekete Sas palota északkeleti részének felújítása során megújul a homlokzat, a tetőzet, és teljes belső felújítási és restaurálási munkálatok is lesznek. A tervek szerint liftet is beszerelnek oda, új lépcsőzetet építenek, a termeket restaurálják. A felújított épületrészben kulturális eseményeket, színházi előadásokat, koncerteket, filmvetítéseket, konferenciákat, divatbemutatókat stb. lehet majd tartani. A nagyterem a tervek szerint 408, a kisterem 145 férőhelyes lesz. A felújítás során egy kisebb kiállítóhelyet is kialakítanak majd, amelyben az épületben az idők folyamán lezajlott kulturális eseményekről rendeznek majd be tárlatot.

Rhédey-szobor

Szintén egyhangúlag fogadta el a nagyváradi helyi tanács azt, hogy Rhédey Lajos gróf mellszobrát kihelyezzék a Rhédey kertben, amely hivatalosan Nicolae Bălcescu nevét viseli. A szoborállítás ötlete a Szent László Egyesülettől származik, és az elfogadott határozat értelmében a szoborállítással járó minden költség is az egyesületet terheli. A határozattervezetben az áll, hogy Rhédey Lajos költő, dramaturg, mecénás, közéleti személyiség, a váradi közvilágítás bevezetésének előmozdítója volt, aki 1808–1825 között Bihar vármegye főispáni tisztségét töltötte be, ő volt az, aki 1804-ben a városnak adományozta az egykori Rhédey-kert és a jelenlegi állatkert területén elhelyezkedő angol kertet. A szobor a Rhédey-kert közepe táján fog állni, a vendéglátóipari egység és a szabadtéri színpad közötti területen, a gyalogos ösvény által körbevett zöldövezetben.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!