ERDON Helyi hírek

2018.01.08. 18:53

Bihar megyében minden háziorvos aláírta

Nálunk minden háziorvos aláírta a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztárral (CAS) kötött szerződés meghosszabbítását, tudatja közleményében az intézmény.

Nálunk minden háziorvos aláírta a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztárral (CAS) kötött szerződés meghosszabbítását, tudatja közleményében az intézmény.Nem igazak azok az egyes helyi sajtóorgánumokban napvilágot látott hírek, melyek szerint a Bihar megyei háziorvosok egy része nem írta alá az egészségbiztosítási pénztárral kötött szerződés meghosszabbítását – mondta el kérdésünkre Marinaş Cătălina, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője. Az történt, hogy január 4-én, amikor megjelent az országos pénztár közleménye, miszerint lejárt az a periódus, ameddig alá lehetett írni a szerződés meghosszabbítását, a helyi pénztár még nem időszerűsítette azoknak a háziorvosoknak a listáját, akik aláírták.

„Nem kérdeztek meg”

Viszont már aznap közzétették a honlapjukon azt a közleményt, amelyből kiderül: Bihar megyében január 4-én reggel mind a harminckilenc orvos, aki addig még nem tette meg, aláírta az okiratot, mely lehetővé teszi, hogy március végéig szerződésben álljon a pénztárral és térített szolgáltatásokat nyújtson a pácienseknek. „Míg január 3-ig bezárólag 294 aláírt szerződés meghosszabbítást regisztráltunk, a többit január 4-én reggel írták alá” – olvasható a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár január 4-i közleményében. „Akik másról számoltak be, nem tájékozódtak helyesen, s engem sem kérdeztek meg” – jegyezte meg tegnap a szóvivő. Mindezek miatt tegnap egy új közlemény is napvilágot látott, melyben a pénztár ismételten leszögezi: minden Bihar megyei háziorvos időben aláírta a szerződés meghosszabbítását.

Új szerződés

Másfelől az ezzel kapcsolatban közzétett hírekből arra lehetett következtetni, hogy azok a háziorvosok, akik nem írták alá a szerződés meghosszabbítását, március végéig elestek attól a lehetőségtől, hogy térített szolgáltatásokat nyújtsanak. Ez sem igaz, az az orvos, aki nem írta alá a meghosszabbítást, aláírhatja majd az új, március végéig érvényes szerződést – mondta el a szóvivő. Bihar megyében viszont egyetlen háziorvos sincs ebben a helyzetben, ami pedig a többi megyét illeti: tudomása szerint vannak megyék, ahol akárcsak nálunk, mindenki aláírta a meghosszabbítást, másutt akadnak, akik nem. Egyes megyékben központi sajtóértesülések szerint a háziorvosok már tegnap délutántól aláírhatták az új, március végéig szóló szerződéseket.

Országos szinten a háziorvosok közel egynegyede nem írta alá a szerződés meghosszabbítását, s addig, míg nem írják alá a meghatározott időre szóló szerződést a pénztárral, nem nyújthatnak térített szolgáltatásokat.

Mint arról már beszámoltunk, a háziorvosok egy része tiltakozásképpen utasította el a szerződés meghosszabbítás aláírását. Egyrészt a rendszeren belüli bürokrácia csökkentését szeretnék elérni, másfelől azt, hogy az országos költségvetésből több pénz jusson az elsődleges orvosi ellátásra.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!