ERDON Helyi hírek

2018.01.05. 09:01

Bezárják a cukorgyárat

Hosszas tárgyalások után nem sikerült megegyezni a váradi cukorgyár eladásáról, így lakat kerül annak kapujára. A döntés kellemetlenül érinti a gyár dolgozói mellett a cukorrépa-termelőket is.

Hosszas tárgyalások után nem sikerült megegyezni a váradi cukorgyár eladásáról, így lakat kerül annak kapujára. A döntés kellemetlenül érinti a gyár dolgozói mellett a cukorrépa-termelőket is.

 

Szeptember közepén adtuk hírül első alkalommal, hogy a tulajdonosok által bezárásra, esetleg eladásra ítélt nagyváradi cukorgyárat a 85 Temes, Arad, Bihar és Szatmár megyei cukorrépa-termelőt tömörítő gazdaszövetség venné meg, megelőzendő, hogy a gyárra lakat kerüljön. Akkor, majd azt követően Darabont Sándor bihari vállalkozó tudatta velünk, hogy a gazdákat képviselő 5 fős bizottság elsőként szeptember végére remélte a megegyezést, ami "tolódott" október végére, és mint utóbb kiderült, onnan is tovább. Azért is lett volna jó minél hamarabb dűlőre jutni, hogy a gazdálkodók tudjanak tervezni a következő termelési évre.

Vezetőtanácsi döntés 

Az év első munkanapján tudták meg a cukorgyár dolgozói a rossz hírt: a sikertelen tárgyalások nyomán a vezetőtanács december 29-én a gyár bezárásáról döntött. Sajtóérdeklődésre Dan Corbuţ, a hegyközkovácsi Agroind igazgatója, az érdekelt gazdálkodók egyike azt nyilatkozta, hogy nem tudtak megegyezni az árban, a Pfeifer&Langen konzorcium olyan árat kért, mely meghaladta lehetőségeiket. A döntés kellemetlenül érinti egyrészt a termelőket, hiszen csak Bihar megyében mintegy 2500 hektáron termeltek cukorrépát, másrészt a gyár 214 alkalmazottját, utóbbiakat várhatóan két szakaszban bocsátják el (a munkaszerződésük és a régiségük függvényében végkielégítés kifizetésével), bár utóbbi lebonyolításáról még nem értesítették a Bihar megyei Területi Munkafelügyelőséget (ITM). A gyárból származó információ szerint az elbocsátások akkor kezdődnek meg, amikor feldolgozták a még meglévő nyersanyagkészletet, illetve túladtak a kész árun.

Gyárbezárások

Tekintetbe véve, hogy a cukorrépát kora tavasszal kell elvetni, majd késő ősszel történik a betakarítás, csak azok vágnak bele, akiknek sikerül előre leszerződniük a termést, így a kialakult helyzetben várható, hogy az erre szakosodott gazdák kénytelenek lesznek profilt váltani, nyilatkozta Nicolae Hodişan, a Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. A német tulajdonos szerint a váradi gyár veszteséges volt, mivel a helyi 516 euró/tonna árral szemben Német- és Lengyelországban 320 euró/tonna a cukorrépa ára. Arról a tulajdonosról van szó, aki a nagykárolyi és aradi cukorgyárat is megvásárolta, továbbá nemrégiben hat cukorgyárat vásároltak meg Ukrajna nyugati részén, melyekből négyet már be is zártak. Németországban is birtokolnak négy gyárat, az ötödik ott is a bezárás sorsára jutott.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!