ERDON Helyi hírek

2017.12.08. 12:16

Útlevelekről és területekről

Kétszer annyi ideig lesznek érvényesek az útlevelek, ha elfogadják a vonatkozó javaslatot. És úgy tűnik, elfogadhatják, tudtuk meg Cseke Attilától.

Kétszer annyi ideig lesznek érvényesek az útlevelek, ha elfogadják a vonatkozó javaslatot. És úgy tűnik, elfogadhatják, tudtuk meg Cseke Attilától.Túl kevés az, hogy most 5 évig érvényes a legtöbb útlevél – ezért javaslat született a hosszabbításra. Az egyik kezdeményező Cseke Attila szenátor volt, aki tegnap sajtótájékoztatóján elmondta: az Európai Unióban a 10 év az átlagos érvényesség, amúgy pedig a hosszabbítás a hivatali teendők csökkenését, illetve a költségekét is hozná, nem beszélve a sorállások megszűnéséről. Eddig minden előzetes szűrőn átment a kezdeményezés, és esély van az elfogadására. Ha így lesz, 12 éves korig 3 évig lesz érvényes az útlevél, 12–25 között 5 évig, 25 év után pedig 10-ig.

Fejlesztések

Arról is beszélt, miért utasítja el az RMDSZ a 2035-ig szóló stratégiai területfejlesztési tervet. Szerinte azt teljesen amatőr módon rakták össze, a legtöbb része ollózás, az is csak statisztika, nagyon kevés szó esik konkrét elképzelésekről. De ahol igen, az sem megfelelő. Ők összesen 70 módosító indítványt tettek, ebből 18-at el is fogadott a parlament, de szerinte ez kevés. Minden esetre például eredetileg egységesen kezelték az épített örökség védelmét, de sikerült azt helyspecifikussá tenni, tiltották volna, hogy a települések belterületei terjeszkedjenek, de sikerült ezt megváltoztatni, csak zöld energiával fűthető házakat lett volna szabad építeni ezután, de ez is kikerült. Azonban Cseke szerint továbbra is a nagyvárosoknak kedvez a stratégia, a kisebb települések alig fognak fejlődni. Nagyváradot is visszaminősítették volna, de sikerült a kritériumrendszert úgy megváltoztatni, hogy 200 ezer lakos a küszöbérték, így nem fogják. Kisebb települések esetén 20 ezer lakosról 10-re vitték le az értéket, így megyénkbeli települések is érintettek, melyen az eredeti küszöbérték maradása esetén kiestek volna a támogatottak közül. Cseke szerint azonban mindezzel együtt sem szavazzák meg a 2035-ig szóló stratégiai területfejlesztési tervet, mert az még mindig nem elég jó. A szenátuson minden esetre már átment, jön a képviselőházi szakasz.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!