ERDON Helyi hírek

2017.12.20. 11:23

Tiltakoztak a bírák és ügyészek Váradon is

Hétfőn az ország számos nagyvárosában szerveztek hasonló néma tiltakozásokat, Nagyváradon 23-an tüntettek az igazságügyi törvények tervezett módosításai ellen.

Hétfőn az ország számos nagyvárosában szerveztek hasonló néma tiltakozásokat, Nagyváradon 23-an tüntettek az igazságügyi törvények tervezett módosításai ellen.

Nagyváradon 23 Bihar megyei bíró és ügyész kezdett tiltakozásba, a táblabíróság, az ügyészség, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) részéről az ügyészség épülete előtt. Néma tiltakozást tartottak, a bírói esküt tartalmazó papírlapot tartották a kezükben. A demonstrálók elmondták, hogy nincsenek megelégedve a PSD-ALDE kormány által tervezett módosításokkal, a tiltakozás nem azt jelenti, hogy nem mennek dolgozni, csak azt, hogy kifejezik az egyet nem értésüket. A tüntetők között ott volt Cosmin Pantea és Cristian Ardelean ügyészek a DNA részéről, Dida Naghiu és Sorin Beteringhe a Bihar Megyei Törvényszéki Ügyészség részéről, illetve Ciprian Puie a DIICOT részéről. Jelen volt Monica Popovici és Ioan Timiș bírák is. A tüntetés körülbelül délután fél 6-kor ért véget.

Más városokban

Hétfő délben a kolozsvári igazságügyi palota előtt is összegyűltek a tüntetők, 15 percet tiltatkoztak csendben. A civil tüntetők szívélyesen fogadták őket, virággal és tapssal. Jelen volt a Kolozs megyei DNA és a Kolozs megyei DIICOT vezetője is.

Bukarestben körülbelül 700 bíró és ügyész gyűlt össze, a bukaresti ítélőtábla épülete előtt tiltatkoztak az igazságügyi törtvények, illetve a Büntető törvénykönyv tervezett módosításai ellen. Szintén csendes tüntetés volt, egyesek az alkotmány egy példányát, mások, ahogy Nagyváradon is, a bírói esküt tartalazó papírlapot tartották a kezükben. Bukarestben a tiltakozás egy órán át tartott, incidensek nélkül zajlott le.

Csendes tüntetések zajlottak hérfőn Marosvásárhelyen, Temesváron, Szatmárnémetiben, Nagybányán és Jászvásáron is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!