ERDON Helyi hírek

2017.12.07. 11:22

Ritkították a buszok és villamosok járatszámát

Az utasok egy része elégedetlen a nagyváradi buszok és villamosok járatainak a ritkításával, a közszállítási vállalat (OTL) képviselői szerint azonban minden rendben működik. Több olvasónk is jelezte különböző formában lapunknak azt, hogy alkalomadtán húsz-huszonöt percet is vártak a megállóban a járművekre.

Az utasok egy része elégedetlen a nagyváradi buszok és villamosok járatainak a ritkításával, a közszállítási vállalat (OTL) képviselői szerint azonban minden rendben működik. Több olvasónk is jelezte különböző formában lapunknak azt, hogy alkalomadtán húsz-huszonöt percet is vártak a megállóban a járművekre.

Nagy felzúdulást váltott ki a váradiak egy részében az, hogy ritkították a városban közlekedő buszok és villamosok járatszámát. Több polgár is jelezte különböző formában lapunknak azt, hogy alkalomadtán húsz-huszonöt percet is vártak a megállóban a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) egy-egy buszára vagy villamosára. Ennek kapcsán szólaltattuk meg az illetékeseket; Augustin Ciure, az OTL gazdasági irodájának termelési részlegvezetője elöljáróban jelezte, hogy az új menetrendet egyelőre kísérleti jelleggel vezették be, mert még meg kell kapni rá a Transregió Közösségi Fejlesztési Egyesület jóváhagyását. Tőle megtudtuk, hogy az új menetrend értelmében az 1R járat munkanapokon (a tanév időszakában) tizenhárom alkalommal kevesebbszer teszi meg az utat naponta, az 1N járat tizenkét alkalommal kevesebbszer közlekedik naponta, a kettes villamos az eddigi napi 94 járat helyett 85 alkalommal teszi meg egy nap az útvonalat. A piros hármas naponta hét, a fekete hármas pedig naponta mindössze öt alkalommal kevesebbszer jár. A legnagyobb változás a villamosközlekedésben az, hogy hétvégenként az egyes és a hármas villamosokat a 4N és a 4R járatok helyettesítik.

Az utasokért

Viorel Pop, az OTL vezérigazgatója kérdéseinkre válaszolva kifejtette, hogy a vállalat mind ezidáig nem kapott írásos panaszt az új menetrendekkel kapcsolatban. Megjegyezte, hogy sok utas óhaját teljesítette az OTL azzal, hogy a 4-es villamosjárat segítségével összekötötte Szőllős és Rogériusz lakónegyedeket. Viorel Pop hangsúlyozta, hogy a járatritkítások jobbára a hétvégéket érintik, amikor amúgy is sokkal kevesebb az utas. „Hétvégén csak akkor utaznak az emberek, amikor elmennek a templomba, meg amikor kijönnek a templomból” - fogalmazott, majd hozzátette, hogy az autóbuszjáratok zöme is változatlan maradt, például a bevásárlóközpontokhoz közlekedő buszok menetrendje nem változott. A járatritkítás a 10., a 12., a 14., a 16., a 17., a 26. és a 27. buszjáratokra vonatkozik.

Egy perccel több

Romeo Nica, gazdasági igazgató lapunknak azt mondta el, hogy a menetrend-változtatásnak az utasok szempontjából két hatása van: az egyik az, hogy csúcsidőben a villamosok járatfrekvenciája hatról hét percre nő, továbbá az, hogy a különböző villamosok nem rögtön egymás után jönnek. „Eddig a 3. és az 1. villamos járatfrekvenciája is hat perc volt, de ha a két villamos egymás után futott be a megállóba, akkor az utas tulajdonképpen tizenkét percet várakozott a megállóban, míg jött egy villamos. Mi úgy módosítottuk a menetrendet, hogy lehetőleg ne rögtön egymás után jöjjenek a villamosok.”

Bejelenteni

A polgárok panaszai kapcsán Romeo Nica fontosnak nevezte azt, hogy a vállalat pontosan tudja azt, hogy mikor, hol van késés, ezért arra kéri az utasokat, hogy ha bármikor problémát észlelnek, jelezzék ezt az Oradea City Report applikáción, az OTL honlapján közölt emil címen (secretariat@otlra.ro vagy relatii.publice@otlra.ro) vagy telefonszámon (0259-423.245 vagy 0359-808.501), vagy akár az OTL facebook oldalán. „Tudnunk kell a pontos időt, és a megállót, ahol késés van, mert akkor meg tudjuk állapítani, hogy mi a probléma. Vannak esetek, amikor az embereknek igazuk van, és a rendszer nem működik tökéletesen, ez esetben javítjuk a rendszerhibát, de van, hogy baleset történt az útvonalon, vagy például torlódás van a Magherun, és emiatt beragadnak a villamosok” - fejtette ki a gazdasági igazgató.

Költséghatékony

Végezetül arra a kérdésünkre, hogy mennyi pénzt spórol a vállalat a járatritkításokkal, Romeo Nica gazdasági igazgató azt válaszolta, hogy az előzetes számítások szerint évente mintegy 350 ezer euróval kerül kevesebbe a járatok üzemeltetése, de hozzátette, hogy az üzemanyag-, és elektromos energia árának emelkedése, az inflációs nyomás, valamint a bérek emelése nyomán a vállalat költségei több mint 500 ezer euróval emelkedtek, tehát a járatritkításokból származó megtakarítás nem fedezi a többletkiadásokat, ezért magának a vállalatnak az átszervezésére is szükség van.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!