ERDON Helyi hírek

2017.12.21. 12:30

Régi magyar népszokás felelevenítése a Nagyváradi Művészeti Líceumban

Mivel a karácsony megünneplésének az iskolában is fontos szerepe van, ezért december 20-án, szerdán délelőtt kántálni indultak a Művészeti Líceum diákjai, osztályfőnökeik kíséretében.

Mivel a karácsony megünneplésének az iskolában is fontos szerepe van, ezért december 20-án, szerdán délelőtt kántálni indultak a Művészeti Líceum diákjai, osztályfőnökeik kíséretében.Ezzel a tevékenységgel a karácsonyi ünnepekre kívántunk még inkább ráhangolódni. Az osztályfelelősök már két héttel a tevékenység megszervezése előtt egy sorshúzáson vettek részt, ahol eldőlt, hogy melyik osztály kihez megy énekelni. Ez a program minden magyar osztályt megmozgatott: ez a nap ünnepi hangulatban telt, a gyerekek örömmel énekeltek, szavaltak és karácsonyi történeteket osztottak meg egymással. A kántálás végén a gyerekek édességekkel és szaloncukrokkal ajándékozták meg egymást. Szerettünk volna egy szép, régi magyar hagyományt feleleveníteni, amikor is karácsony ünnepén - vagy akár az egész adventi időszakban - házról házra járva énekeltek a kántálók, de az énekekhez gyakran kapcsolódtak köszöntők, jókívánságok, rigmusok, az ünnephez kapcsolódó prózai szövegek is. Ehhez csak néhány hangszerre volt szükségünk, illetve arra, hogy közösen megtanuljunk néhány karácsonyi éneket és köszöntőt. Természetesen karácsonyi díszekben úszó osztálytermekben várta mindegyik osztály a kántálókat. Mi ezzel ajándékoztuk meg egymást: karácsony üzenetével, azzal, hogy ebben az időszakban a legfontosabb egymásra figyelni, szeretetet adni és kapni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!