ERDON Helyi hírek

2017.12.18. 11:53

Konferencia: óvodapedagógusok a gyermekközpontú óvodákban

Szombaton a PKE új épületének amfiteátrumában zajlott az Óvodapedagógusok a gyermekközpontú óvodákban című konferencia a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) szervezésében.

Szombaton a PKE új épületének amfiteátrumában zajlott az Óvodapedagógusok a gyermekközpontú óvodákban című konferencia a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) szervezésében.A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége részéről Demeter Ignác köszöntötte a megjelenteket, kiemelten Peller Pétert, a magyarországi Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetőjét, Mayla Júliát, a romániai Oktatásügyi Minisztérium kisebbségi osztályának szakfelügyelőjét, Halász Ferencet, az RMPSZ partiumi alelnökét, Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselőt, a tanügyi szakbizottság alelnökét, Kéry Hajnal, Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettest és dr. Pálfi József rektort. Arra hívta fel a figyelmet: a konferencia a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében jött létre, melynek kezdeményezője Magyarország kormánya, megvalósítója a Nemzetpolitikai Államtitkárság, támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., stratégiai partnere pedig a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

Peller Péter arról beszélt: a Magyar Kormány 2016 novemberében 17,1 milliárd forintos keretösszeggel elindította a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program első ütemét, melynek keretében az erdélyi magyar közösség 7,5 milliárd forintos támogatásban részesült, illetve azóta idén októberben döntés született a folytatásról is, amely további, az első ütemhez képest egy nagyobb támogatást biztosít az erdélyi és a Kárpát-medencei óvodák infrastruktúrája és humánerőforrásainak finanszírozására és fejlesztésére, ez a második ütem konkrétan Erdély számára 11,5 milliárd forintot jelent. A program összesen több mint 38,5 milliárd forintos forráskerete Trianon óta a legnagyobb rendszerszintű beavatkozás a külhoni magyar közösségek megőrzése és megerősítése céljából. A Magyar Kormány támogatásával így az elmúlt időszakban egy olyan határokon átívelő nemzetegyesítési és -építési program kezdődött meg, amely bizonyságot és reményt adhat mindenkinek, hogy nemcsak jó, de meg is éri magyarnak lenni a Kárpát-medencében. Fontos hangsúlyozni, hogy Óvodafejlesztési Program egységes nemzetben gondolkodik, melyben minden nemzetrész ugyanolyan szerepet kap, egységként van kezelve tehát minden terület, ugyanúgy a tömbben, mint a szórványban élők is. A cél, hogy a jelenlegi 48 ezerről 60 ezerre bővüljön a magyar óvodások száma, ezért Erdélyben a program során 85 új óvoda és bölcsőde épülhet meg, valamint további 84 óvoda és bölcsőde felújítására és bővítésére kerül sor. Az infrastrukturális beruházások mellett a program kiemelt figyelmet fordít az óvodapedagógiai és -módszertani továbbképzésre, a szakmai konferenciákra is, a szombati rendezvény is arról szólt, hogy nem csak megépíteni és korszerűvé kell tenni az intézményeket, hanem biztosítani kell a jó színvonalú óvodai nevelést is. Az óvodákat meg kell tölteni élettel, az óvodapedagógusok a tudásukat és az összmagyarságba vetett hitüket tovább kell adják a felnövekvő generációknak.

Magyar Sarok

Mayla Júlia azon meggyőződésének adott hangot: a jó pedagógust nem kell kérlelni, hogy iratkozzon fel a képzésekre, hanem keresi a lehetőséget, mert tudja, akár a jó erdész, hogy a fejsze csak akkor jó, ha folyamatosan élezik.

Halász Ferenc úgy fogalmazott: megtisztelő számukra, hogy amikor a kormány ezt a programot kitalálta, az RMPSZ-t választotta ki a történelmi egyházak mellett stratégiai partnernek a lebonyolításhoz. Az RMPSZ része 2,653 milliárd forint, amely a legkomplexebb tevékenységet végzi, együtt a felsőoktatási intézményekkel. Minden egyes területen elkezdődött a munka és a megvalósítás. Három nagy szelete van a programnak, az első a beruházások, erre fordítja az RMPSZ a rá eső rész legnagyobb költségtételét, 1,225 milliárd forintot, melyből 21 befektetés valósul meg 2017-18-ban a Partiumhoz és a Bánsághoz tartozó megyékben. A második szelet az ingatlanok és környékének felszerelése, játszótereknek a kialakítása: egy-egy játszótérre átlagosan 4 millió forintot, a dotációra 1,3 millió forintot lehet költeni minden egyes óvoda esetében. A harmadik nagy szelet pedig az ingyenes továbbképzés, erre 227 millió forint áll rendelkezésére áll az RMPSZ-nek. Ugyanakkor van ennek a programnak egy apróbb szelete is, az úgynevezett Magyar Sarok kialakítása az óvodákban, mely lenne az a különböző eszközökkel felszerelt hely az óvodában, ahová „büntetésül” be kellene állítani a gyerekeket, hogy könnyebben elsajátítsák a magyar nyelvet.

Előadások

Kulturális műsorral szolgált a Csillagocska Alapítvány. A három akkreditált továbbképzést részletesen bemutatták: Stark Gabriella (Babeş-Bolyai Tudományegyetem, szatmárnémeti tagozat)- Az óvodapedagógusok didaktikai kultúrájának megújulása; dr. Balogh Brigitta (Partiumi Keresztény Egyetem)- Az óvoda és a család együttműködése a gyermekek fejlesztése érdekében; Benedek Árpád (Csillagocska Alapítvány és Néptáncegyüttes)- Kompetenciafejlesztés a népi hagyományok által.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!