ERDON Helyi hírek

2017.12.05. 12:08

Gyermekmosolyért futnak és kerékpároznak

Hatodik alkalommal zajlik Nagyváradon a „24 óra egy mosolyért” jótékonysági sportrendezvény, melynek részleteiről tegnap számolt be Szokolszky István ultrafutó, triatlonista. Az esemény december 15-én 18 órakor kezdődik és december 16-án, ugyanakkor ér véget.

Hatodik alkalommal zajlik Nagyváradon a „24 óra egy mosolyért” jótékonysági sportrendezvény, melynek részleteiről tegnap számolt be Szokolszky István ultrafutó, triatlonista. Az esemény december 15-én 18 órakor kezdődik és december 16-án, ugyanakkor ér véget.A sportrendezvény kezdeményezője Szokolszky István, az Xterra Bihar Sportklub alelnöke, aki az idén is 24 órán át fog majd futni a Lotus bevásárlóközpontban felállított futópadon. Pop Ionuț Gabriel Beszterce megyei triatlonista pedig vele együtt, szintén egy napon keresztül fog kerékpározni a speciális spinning kerékpáron. Az esemény december 15-én 18 órakor kezdődik és december 16-án, ugyanakkor ér véget. Mások csatlakozását is várják, adományért cserébe, de adományozhatnak majd a helyszínen, anélkül, hogy maguk is beállnának a sportolók közé, továbbá a megadott bankszámlákon keresztül is. Az összegyűlt összegből az idén is a Gavril Curteanu városi kórház gyermekonkológiai részlege számára fognak felszereléseket vásárolni, dr. Ritli László gyermekonkológus javaslatai alapján.

Jó eredmények

Az eseményt első alkalommal 2012-ben szervezték meg, s azóta minden évben sort kerítenek rá. Amint Szokolszky István elmondta, egyrészt a kis páciensek gyógyulási esélyeit szeretnék növelni, másrészt segíteni szeretnének az itt dolgozó orvosokkal, akik folyamatosan harcolnak a betegek életéért. S a segítség, mint bebizonyosodott, a legmegfelelőbb helyre jut, ugyanis a váradi gyermekonkológiai osztályon nagyon jó eredményeket érnek el, a kis betegek jelentős hányada gyógyultan távozik. Akárcsak tavaly, az idén is valószínűleg néhányan a gyógyult gyerekek közül is csatlakoznak majd a sportolókhoz.

Aki maga is csatlakozni szeretne, megteheti a https://docs.google.com/spreadsheets/d/1nI5i4Knucy4-Z9_a-FXRdsZCMW1xsAkF9sE40IFf9po/edit?usp=sharing linken, vagy a 0727–707–404 telefonszámon (itt egyéb ezzel kapcsolatos információkkal is szolgálnak), harminc perc 50 lejbe kerül. Már most jó páran feliratkoztak a versenyre, úgy tűnik, a futópadokon már le is foglalták mind a 24 órát, de a kerékpárok még szabadok, mondta el Szokolszky István.

Tervek

Az akcióhoz csatlakozók egyike Mara Moroșan temesvári háziorvos és országos bajnok ultramaraton futó, aki elvállalta, hogy 12 órán át csatlakozik, valamint Keller Elek püspökladányi tűzoltó és triatlonista, aki családjával együtt három órán át fog majd futni és Püspökladányban gyűjtött adományokat ad majd át a szervezőknek.

Tavaly négyezer euró gyűlt össze és egy vénaszkennert szerettek volna vásárolni, ami nagyon sokat jelentett volna mind a beutaltak, mind az orvosok számára, de nem találtak forgalmazót, úgyhogy a pénz megmaradt. Az idén a tavaly összegyűlt összegből, valamint abból, amit ezúttal sikerül összegyűjteni, gyógyszeradagolókat, légkondicionáló berendezést, továbbá véralvadás mérő készüléket szeretnének vásárolni.

Szokolszky István elmondta, jövőre szeretné, ha a versenyt országos szinten szerveznék meg, ugyanis más megyeszékhelyeken is akadnak majd szerinte olyan sportolók, akik szívesen támogatnák az adott városok gyermekonkológiai osztályait. „Ha ez a fajta adakozási rendszer működik, érdemes lenne országossá tenni, hiszen minimális szervezéssel sok hasznos dolgot lehet véghezvinni” – fejtette ki. S hogy mindezt miért teszi? Bár az egynapos futás elég megerőltető még egy sportember számára is, mondta, ha ezzel arra tudja buzdítani az embereket, hogy az ügy mellé álljanak, akkor akár többször egy évben is megtenné…

Az esemény

A két sportoló párhuzamosan fut és kerékpározik majd 24 órán keresztül egy futópadon és egy spinning biciklin, a Lotus bevásárlóközpontban, az első emeleten, a mozgólépcsőkhöz közel. További két futópad és két spinning bicikli áll a jelentkezők vagy szponzorok rendelkezésére. Az adományozás történhet személyesen, az esemény idején, részvétel nélkül is, banki átutalással az ING Bankban nyitott INGB 0000 9999 0396 5832 számlaszámra (ACS Xterra Sport Bihor), „24h pentru un zâmbet” megjegyzéssel, illetve online a http://xterra.galantom.ro/fundraising-pages/view? id=5148 címen.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!