ERDON Helyi hírek

2017.12.21. 11:57

Fűtési övezetek módosítása

Rövid, audienciára hasonlító közvitát tartottak kedden Nagyvárad fűtési övezeteinek a módosításáról. A közvitán a megjelent mintegy tucatnyi polgár egyéni problémáit vetette fel.

Rövid, audienciára hasonlító közvitát tartottak kedden Nagyvárad fűtési övezeteinek a módosításáról. A közvitán a megjelent mintegy tucatnyi polgár egyéni problémáit vetette fel.

Kedden délután a nagyváradi városháza nagytermében szervezték meg a város egységes fűtési övezeteinek módosításiról szóló közvitát. Felvezetésképpen a Nagyvárad fűtési övezeteire vonatkozó, 2013-ban elfogadott tanulmány módosításának szempontjairól beszélt röviden az új tanulmányt elvégző bukaresti cég képviselője, ezt követően a megjelent polgárok bele is kezdtek problémáik és sérelmeik sorolásába. A legtöbben a Louis Pasteur utcán lakó váradiak voltak, akik azt nehezményezték, hogy a polgármesteri hivatal hosszú évek óta nem engedi meg nekik, hogy a gázfűtésre rácsatlakozzanak, „bezzeg a domb tetején álló Micula villába be lehetett vezetni a gázt!” – mondták felháborodottan többen is. A legvehemensebben egy, a Pasteur utcán lakó hölgy fejtette ki véleményét, aki többször is elmondta azt, hogy tíz éve nincs a házában fűtés, mert a városi hőszolgáltató vállalat hálózata nem ér el odáig, de a város azt sem engedi, hogy a gázfűtést bevezettesse. Lényegében ugyanezt a problémát vetették fel a város más utcáin lakó polgárok is, akik nem tudják, hogy a módosítások után az ő ingatlanuk beletartozik-e majd az egységes fűtési övezetbe, vagy sem. Mint tudvalevő, Nagyváradon az egységes fűtési övezetbe tartozó ingatlanokat nem lehet lekapcsolni a városi fűtéshálózatról, illetve nem lehet más hőszolgáltatóhoz csatlakoztatni.

A házak kikerülnek

Florin Birta, a város alpolgármestere a közvitán az összes érdeklődő polgárnak elmondta azt, hogy azon utcák esetében, amelyeken zömében házak vannak – mint például a Pasteur, a Pescăruşului, a Puşcariu vagy a Borsecului utcák – úgy módosítják a fűtésövezetet, hogy a tömbházak és a közintézmények az egységes fűtésövezetbe kerülnek, vagy abban maradnak, míg a házak kikerülnek az egységes övezetből, tehát a háztulajdonosok szabadon megválaszthatják a fűtésszolgáltatót. Mint mondta, a fűtésövezetek módosításával az önkormányzat célja az, hogy gazdaságosabbá tegye a városi hőszolgáltató vállalat működését, és hogy kiküszöbölje a most érvényben lévő övezeti struktúra anomáliáit. Végezetül Birta bejelentette, hogy a fűtési övezetek módosításáról januárban szavaz a helyi tanács, illetve azt is, hogy jövő év január 9-én a fűtési övezetek szabályzatáról tartanak közvitát.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!