ERDON Helyi hírek

2017.12.21. 11:10

Bekerült a legjobb harminc közé

Háromszázötven jelentkező közül választották be a nagyváradi Dutka Andrást a magyarországi Eurovision első harminc résztvevője közé. Egy előzetes szavazáson már lehet rá voksolni.

Háromszázötven jelentkező közül választották be a nagyváradi Dutka Andrást a magyarországi Eurovision első harminc résztvevője közé. Egy előzetes szavazáson már lehet rá voksolni.Ez még nem a döntő, mint ahogy itt-ott megjelent, az még messze van – bocsátotta előre Dutka András, aki a nagyváradi Blue Monday klub üzemeltetőjeként, illetve a King Bee együttes tagjaként vált ismertté. Mint elmondta, novemberben benevezett a magyarországi Dal 2018 versenyre, mely a nemzetközi Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi versenye, s kevéssel később telefonon hívták meg az első sajtótájékoztatóra, melynek keretében bemutatkozott a harminc kiválasztott előadó. Maga a benevezés sem volt egyszerű, hiszen egyebek mellett feltétel volt, hogy a jelentkezőnek legyen egy televízióban, vagy rádióban megjelent száma, s szerződése legyen egy menedzserirodával – tudtuk meg.

Pörgés

Azóta pörögnek a események – interjúk, promóciós fotók, megbeszélések, látványtervezések zajlanak, a médiaanyagokat fokozatosan bocsátják majd útjukra. Január elején lesz az első, úgynevezett akusztik verseny, melyen belül akusztikus feldolgozásban, élő zenekarral mutatják majd be a dalokat, s ezt a Petőfi Rádió is közvetíti majd. Január 20-tól zajlik az első show, s innentől kezdve lehet majd a megadott kódszám alapján, hivatalosan is szavazni. Mert ugyan szavazni már most is lehet, ez azonban csupán egy előzetes felmérés, melynek az eredménye viszont a későbbiekben számítani fog.

Dutka András művészneve Andy Roll, a szám pedig, melynek szövegírója, zeneszerzője, előadója és producere egyben, a Turn the Lights On címet viseli. A keverés és a mastering a szintén nagyváradi Gabriel Băruța munkája, aki 2011-ben megnyerte a hazai Eurovíziós Dalfesztivált. A dal, mint szerzője elmondta, egy gondolat a mai kapcsolatokról, emberekről, az elhidegülésről, a vége pedig egy gondolat és egy kívánság egyben: „Most van szükségem van rád, mert nem vagyok annyira erős/ Gyújtsd meg a fényeket”. Az előzetes szavazáson itt lehet részt venni: http://eurovisionworld.com/?esc=hungary-a-dal-2018-participants-announced

„Valami nagy”

S hogy miért Andy Roll? Mint megtudtuk, egy olyan nevet szeretett volna, mely egyaránt jól hangzik Bukarestben, Budapesten, vagy bárhol másutt a világban. Míg Bukarestben élt, olyan visszajelzéseket kapott, melyek szerint „nagyon jó számai vannak, csak nem Romániába valók”, így, miután kétszer sikertelenül próbálkozott a hazai Eurovision fesztivállal, úgy gondolta, szerencsét próbál Magyarországon. Ott pedig az itthoniaktól teljesen eltérő élmények vártak rá. Egészen más a szervezés, a hozzáállás, a közönség, nagyon profi módon zajlik a munka. „Egyre jobban tudatosul bennem, hogy valami nagynak a része vagyok” - fogalmazta.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!