ERDON Helyi hírek

2017.12.12. 12:49

Adventi ünnepség és megújulás

Zenével, énekkel ünnepeltek vasárnap a nagyvárad-réti református templomban kicsik és nagyok. Az ünnepség keretében adták át a felújított alagsort is. Csűry István püspök mondott áldást.

Zenével, énekkel ünnepeltek vasárnap a nagyvárad-réti református templomban kicsik és nagyok. Az ünnepség keretében adták át a felújított alagsort is. Csűry István püspök mondott áldást.

A menjünk együtt Betlehembe című rendezvény énekkel kezdődött el, majd Luther Márton bibliafordító szerepéről szóló jelenettel folytatódott, ezt követően bibliai jelenetet adtak elő a Csillagocska Református Zeneóvoda pedagógusai. Dr. Pálfi József tiszteletes, a Csillagocska Alapítvány elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Csűry István püspök tartott áhítatot. A hétköznapjaink gondjai, felmerülő kérdéseink kapcsán, a 85. zsoltárból kiindulva szólt arról: még ha olykor nehéz is meglennünk a szülőföldünkön, az Úr szól hozzánk, azonban nekünk is tudnunk kell megszabadulni bűneinktől és jó irányba indulni.

A csoda

A magyar kormány támogatásának köszönhetően megújulnak óvodáink és iskoláink, köszönettel tartozunk Istennek, amiért megmutatja az utat azoknak a szolgálatán keresztül, akik látják e segítség hatását. Amint a zsoltárból is kitűnik: fontos, hogy az ember mindent megtegyen, hiszen Isten látja a földön élő ember hitét, kitartását, fontos, hogy a hívő hűséggel meg tudja tenni, ami rá lett bízva. Advent a várakozás ideje, amikor az Úr közelít hozzánk, s nincs annál nagyobb csoda, mint hogy meghallgatja kéréseinket, egyúttal nincs annál nagyobb öröm, mint ezzel az Istennel úgy találkozni, hogy mi is megteszünk mindent.

Megújulás

Ének következett, Márkus Zoltán kántor vezetésével, majd dr. Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa szólt az egybegyűltekhez. A magyar kormánynak a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programján belül végzett felújítás megemlítése kapcsán kihangsúlyozta: nemcsak a „kövek” fontosak, hanem a lelki megújulás is, s azt is kihangsúlyozta, hogy azt a fajta nevelést, mely a Csillagocska óvodában zajlik, nagyon sok magyar szülő szeretné a gyermeke számára. A Csillagocska óvoda számára is juttattak egy kis támogatást, ez is egy példája annak, hogy a váradi magyar családok felett a magyar haza is őrködik.

Jövőkép

Dr. Pálfi József köszönetet mondott a támogatásért, melyből sikerült felújítani a templom alagsorát, majd Pásztor Sándor megyei tanácselnök szólalt fel. Örömét fejezte ki az eddigiek miatt, s elmondta, komoly munka elé néz Nagyvárad, Bihar megye református közössége, magyarsága, örömre ad okot, hogy egy világos koncepción belül az anyaország jövőképet nyújt az itteni magyarságnak. Zajlik a mezőségi, székelyföldi program, s hamarosan elkezdődik a partiumi is. Sok-sok nehéz év után biztonságot adó jövőkép körvonalazódik, már volt egy alapkőletétel Bihar megyében, további három következik Nagyváradon és még pár a megyében. Egy örömteli periódus következik, melynek során immár létesítmények átadása végett fognak találkozni, mondta a tanácselnök.

Ezt követően a rendezvény résztvevői lementek a felújított alagsorba, ahol Csűry István püspök mondott áldást, majd a Csillagocska alapítvány apraja-nagyja népzenei előadással örvendeztette meg a vendégeket.

Ünnepség

A templomi ünnepség a váradi egyházközségek fiataljainak, valamint a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, a Szent László Római Katolikus Gimnázium, valamint a Mihai Eminescu főgimnázium diákjainak előadásaival folytatódott, a soron következőket Kis Csilla Ilonka segédlelkész konferálta be. A rendezvény szeretetvendégséggel ért véget.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!