ERDON Helyi hírek

2017.12.14. 09:37

A drogfogyasztás okairól, megelőzéséről, felismerhetőségéről

Kedden délután a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban folytatódott a Szülők iskolája. Gazdag Orsolya iskolapszichológus és Szabó Ervin spirituális tartottak előadásokat.

Kedden délután a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban folytatódott a Szülők iskolája. Gazdag Orsolya iskolapszichológus és Szabó Ervin spirituális tartottak előadásokat.Gazdag Orsolya iskolapszichológus a drogfogyasztás okairól, megelőzéséről és felismerhetőségéről tartott prezentációt. Arra hívta fel a 9. és 10. osztályos diákok megjelent szüleinek figyelmét, hogy a használók több típusa ismert: vannak a kísérletezők, akiket a kíváncsiság, a baráti kör és az a cél, hogy ne nézzék ki őket a társaságból, vezet rossz útra, a szociális drogfogyasztók, akik bizonyos eseményeken nyúlnak kábítószerhez, a szituatívak, akik egyedül drogoznak, a rendszeres fogyasztók, akik akár hetente többször is, és a kényszeresen drogozók. Úgymond legális drognak számítanak az alkoholok, a stimulánsok (kávé), a depresszánsok és a szerves oldószerek, illegálisnak pedig az ópiátok, a pszichostimulánsok, a hallucinogének és a kenderszármazékok. A kábítószerekről azt érdemes tudni, hogy fokozottan veszélyesek az egészségre (szervi és idegrendszeri károsodást okoznak), hamar kialakul a függőség (belső és külső leépülés, személyiség eltorzulása), közönyösséget váltanak ki a felhasználóból, önpusztításhoz vezetnek, a rendszeres szedésük vagy a túladagolásuk halált okoz, és a testépítők által használt fehérje koncentrátumok (anabolikus szteroidok) is kábszerek.

Ha a fogyasztás megszakad, olyan elvonási tünetek jelentkeznek, mint súlyos fájdalmak, rohamok, elkeseredettség. Alkalmi használat esetén gyorsabban eltűnnek az amfetaminszármazékok (1-4 nap), a barbiturátok (4-6 nap), a kokain (1-3 nap), a heroin (2-3 nap), az LSD (1-3 nap) és a marihuána (1-3 nap). Jellegzetességeik a megszokás, a dependencia és a tolerancia.

Általános tünetek

A drogfogyasztás általános tünetei a pszichés tünetek (idegesség, ingerlékenység, szorongás, depresszió, levertség, kimerülés, ok nélküli érzelemkitörések, alvászavarok stb.), testi tünetek (beesett arc, bőrelszíneződés, tűszúrásnyomok, szárazság, fogyás, zaj- és fényérzékenység, kitágult pupilla, vörös szemek), magatartásbeli elváltozások (költekezés, kölcsönkérés, értékek eltűnése, tanulmányi eredmény hirtelen romlása, életmódváltás, elhanyagoltság, zárkózottság, kimaradozás stb.), gyanút keltő tárgyak (alufólia darabok, színes tabletták, injekciós felszerelés, megégetett kanál, szokatlan szag, üres tasakok, napszemüveg felesleges használata). Kábítószernek minősülnek a vadkender, a marihuána, a hasis, a kokain, a ganja, a crack, a heroin, az LSD, az ecstasy, a speed, az angyalpor, a methadon és a különböző szipuzószerek.

Romániában a Btk. szerint büntetendő, ha valaki kábítószert az országba behoz és az országból kivisz, előállít, megszerez, tart, kínál, átad, forgalmaz. A leginkább veszélyeztetettebbek a gyermekek és a fiatalkorúak, a fiatal és kíváncsi felnőttek, az érzelmi elszigeteltségben élők. Veszélyeztető tényezők: a szülők és gyermekek közti gyenge érzelmi kötődés, a nagyon szigorú vagy következetlen nevelői stílus, a nem megfelelő kommunikáció, vagy ennek hiánya gyermek és szülő közt, a családon belüli gyakori konfliktusok, a gyerekek viselkedésére vonatkozó szabályok következetlensége vagy hiánya, a szülők pozitív, példaadó hozzáállása a dohányzáshoz, az ital- és drogfogyasztáshoz. Ezekkel szemben védő tényezők a pozitív, bizalomra épülő kapcsolat gyermek és szülő közt, pontos, érthető szabályok jelenléte, a gyermek pozitív viselkedésének megerősítése, a dicséret, a szülők aktív és jelentős részvétele a gyermekek életében, a gyerekre való odafigyelés, a támogatás iskolán kívüli tevékenységek való részvételben, szabadidős foglalkozásokban, a család negatív hozzáállása a dohányzáshoz, az ital- és drogfogyasztáshoz, megfelelő modell nyújtása saját viselkedés és hozzáállás által.

A rendezvény második felében Szabó Ervin atya, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa nyújtott lelki útmutatót, a Harvard Egyetem 2010-es vizsgálata alapján 5 pontban foglalva össze a jól nevelt gyermek szüleinek titkát: tölts vele sok minőségi időt, legyél jó példakép, taníts önzetlenségre, tanítsd hálára, tanítsd meg kitekinteni a világra.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!