ERDON Helyi hírek

2017.11.14. 10:25

Öt országból érkeztek a Schwartz Emlékversenyre

Szombaton rendezték meg a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban a 27. Schwartz Emlékversenyt, melyre öt országból nyolcvanegy diák és egyetemi hallgató érkezett. A megmérettetésre Romániából, Moldáviából, Magyarországról, Németországból és Szlovákiából érkeztek középiskolások és egyetemisták.

Szombaton rendezték meg a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban a 27. Schwartz Emlékversenyt, melyre öt országból nyolcvanegy diák és egyetemi hallgató érkezett. A megmérettetésre Romániából, Moldáviából, Magyarországról, Németországból és Szlovákiából érkeztek középiskolások és egyetemisták.

Az idei Schwartz verseny rekordnak számít a képviselt országok vonatkozásában, hiszen eddig még sosem történt meg, hogy öt országból jöjjenek diákok erre a rangos megmérettetésre, tudtuk meg dr. Bartos-Elekes István fizikatanártól, a verseny szervezőjétől. A megmérettetésre Romániából, Moldáviából, Magyarországról, Németországból és Szlovákiából érkeztek középiskolások és egyetemisták. A verseny tizedik osztálytól van meghirdetve, de egy kilencedik osztályos is kipróbálta a tudását. Bartos-Elekes István hozzátette, hogy az elmúlt években körülbelül negyven diák szokott részt venni a versenyen, de az idén kétszer ennyien jelentkeztek: minden bizonnyal nagy csábító ereje volt a Krausz Ferenc, a Max Planck Intézet igazgatója által tett felajánlásnak, hogy minden évfolyamból egy diákot egy hétig fogad a müncheni kvantumoptikai intézetben, így az idén nyolcvanegyen jöttek el a versenyre.

Kemény dió

Szombaton reggel az Ady Líceum dísztermében nyitották meg a rendezvényt, itt többek között felszólalt Silviu Torjoc, a Bihar Megyei tanfelügyelőség fizika tanfelügyelője, illetve Bartos-Elekes István, aki Schwartz Lajos tanárról osztotta meg gondolatait. Kilenc órakor kezdődött a fizika-kémia verseny. A diákok tíz feladatot kaptak, amelyek megoldásához három óra állt rendelkezésükre. Ezt követően koradélután fél kettőtől kezdődött a Trioda verseny, amely abból állt, hogy Bartos Elekes István bemutatott egy kísérletet: a tanár úr egy fecskendőbe tett egy hőérzékelőt, amit egy számítógéphez kapcsolt. Ezt követően hirtelen összenyomta a fecskendőt, amitől a hőérzékelő felmelegedett. A számítógép kimért egy 5-6 Celsius fokos hőemelkedést, miközben a tanár úr ujja forróra melegedett. A diákoknak meg kellett magyarázniuk a tapasztalt jelenséget, illetve azt is meg kellett oldaniuk, hogyan lehet a kísérletet folytatni. Ennek a feladatnak a megoldására korlátlan idő állt a résztvevő versenyzők rendelkezésére.

Előadások, díjátadás

Délután előadások zajlottak a versenynap keretében. Dr. Geszti Tamás, a budapesti ELTE professor emeritusa a mikrohullámú fény optikájáról tartott előadást a hallgatóságnak, dr. Krasznahorkay Attila, a Debreceni Egyetem professzora a Világegyetem eddigi ismeretlen részéről, a sötét anyagról tartott rendkívül érdekfeszítő előadást, míg dr. Major Zsuzsanna és dr. Silke Stahler-Schöpf a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet munkatársai a lézerekről értekeztek. A 27. Schwartz Emlékverseny este a díjátadással zárult. A fizika-kémia verseny legjobbjai voltak: az egyetemisták között két első helyezettet hirdetek ki, de közülük is a legjobb a németországi Sven Jandura. a Ludwig Maximilian Egyetem hallgatója lett, és ugyancsak első lett Jakus Balázs István, a budapesti Műszaki Egyetem hallgatója. A tizenkettedikesek között nem osztottak ki első díjat. A tizenegyedikesek versenény a kisinyovi Siretanu Daniel nyerte meg, a tízedikesek közül a szatmárnémeti Ardelean Andrei Gavril bizonyult a legjobbnak. Ardelean Gavril, Sireteanu Daniel és Jakus Balázs István megkapták a dr. Máté Károly és a Grigorescu Magda díjakat is. A Trioda versenyt Kandrai Konrád, a Babes-Bolyai Tudományegyetem hallgatója nyerte meg, ebben a versenyben a második Simion Andrea lett, szintén a Babes-Bolyai Egyetemről, a harmadik pedig Ann-Kathrin Raab volt, ő a müncheni Technische Universitat-ről érkezett. Az eredmények alapján Sven Jandurat illette meg a jog, hogy ellátogasson a kvantumoptikai intézetbe, ő azonban ezt a nyereményt felajánlotta Jakus Balázs Istvánnak, így ő, valamint Sireteanu Daniel, Ardelean Andrei Gavril és Kandrai Konrád látogathatnak majd el a németországi kvantumoptikai intézetbe.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!