ERDON Helyi hírek

2017.11.21. 12:30

Mit tehetünk, ha a szeméttárolóban rekedünk?

A Rogériusz Koalíció hétfői sajtótájékoztatóján két kellemetlen esetről számolt be Máthé Károly svájci–román kettős állampolgár.

A Rogériusz Koalíció hétfői sajtótájékoztatóján két kellemetlen esetről számolt be Máthé Károly svájci–román kettős állampolgár.Máthé Károly, aki, amikor Váradon tartózkodik, akkor a Şelimbărului utcán lakik, beszámolt arról a kellemetlenségről, hogy egy alkalommal bennragadt a ráccsal elkerített utcai szeméttárolóban, mert rácsukódott a rekesz kapuja, és nem tudta kinyitni, mert a tároló belső oldalára nem szereltek fel érzékelőt. Mint mondta, legalább tíz percig volt kénytelen a szeméttároló rácsozatán belül tartózkodni, míg valaki a segítségére jött. Elmondása szerint az elmúlt napokban két idősebb hölgy is ugyanígy járt, mint ő. Ugyancsak Máthé Károly panaszolta azt, hogy bérel parkolóhelyet a rogériuszi piacnál épült több szintes parkolóban, de a parkoló bejáratánál elhelyezett beléptető rendszer nem tudja leolvasni az autójának a külföldi rendszámát. „Különös, mert az igazságügyi palota mögötti parkolóház beléptetője le tudja olvasni a kocsim rendszámát. Ha ott jól működik a rendszer, akkor miért nem teszik át ide is ugyanazt a programot?” – értetlenkedett Máthé Károly.

Szeméttárolók

Kerestük az ügyben az illetékeseket. Pálhegyi Zoltán, a RER igazgatója elmondta, hogy lassan két éve üzemelnek az érzékelős szeméttárolók, és mindezidáig ilyen esetről nem hallottak, pedig, mint mondta, „naponta minimum hatezer ki- és belépés van ezekbe a tárolókba”. Pálhegyi Zoltán kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy nagyon kevéssé valószínű az, hogy a tárolók belső oldalára is érzékelőt szereljenek fel, annál is inkább, mert megítélése szerint belülről is ki lehet nyúlni, és a zsetont oda lehet tenni az érzékelőhöz, hogy kinyíljon a tároló kapuja. Hozzátette, hogy azok a polgárok, akik így jártak, hívják a RER diszpécserszolgálatát, és mondják el pontosan, hogyan történt az eset, hogy a vállalat megvizsgálja, mi lehet a további teendő ebben az ügyben.

Parkolás

Megszólaltattuk Ionuţ Simont, a nagyváradi parkolási osztály vezetőjét is, aki elmondta, hogy a rogériuszi piaci parkoló beléptetőrendszere leolvassa a rendszámokat függetlenül attól, hogy romániai, vagy külföldi rendszámról van szó, ezért más oka lehet a problémának. „Lehet, hogy egy csavar takarja az egyik számjegyet, lehet, hogy egy rozsdafolt miatt nem olvassa be pontosan a rendszámot, és ha nem a pontos rendszámot érzékeli, akkor azt jelzi, hogy a járműre nincs érvényes parkolási bérlet. Legutóbb épp egy Bihar megyében beíratott autó tulajdonosa jelzett hasonló problémát” – fogalmazott Simon. Arra a kérdésünkre, hogy ilyen esetben mi a teendő, azt válaszolta, hogy meg kell várni az őrt, aki leolvassa a rendszámot, és ellenőrzi, hogy van-e érvényes parkolási bérlete az autótulajdonosnak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!