ERDON Helyi hírek

2017.11.20. 09:54

Hetedhét országi kiállítás nyílt

Nagyváradon is megtekinthető Szakács Imre festőművész kiállítási anyaga, mely a MANK Galériából származik, és már számos nagyvárosban bemutatták. A tárlat címe 7x7.

Nagyváradon is megtekinthető Szakács Imre festőművész kiállítási anyaga, mely a MANK Galériából származik, és már számos nagyvárosban bemutatták. A tárlat címe 7x7.

A szombat délutáni esős időben sokan összegyűltek a nagyváradi vár Fejedelmi palotájában, hogy elsőként lássák Szakács Imre festőművész különleges kiállítását. Szakács Imre 1948-ban született Budapesten, műveivel 1969 óta vesz részt magyarországi és nemzetközi kiállításokon. Az Európai Művésztelepek Szövetségének alelnöke, jelenleg Szentendrén él és dolgozik. Az esemény házigazdái Angela Lupșea, a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeum igazgatója és Sz. Horváth István, a Partiumi Magyar Művelődési Céh igazgatója volt. A kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Tőkés László európai parlamenti képviselő, dr. Hóvári János, a MANK Nonprofit Kft. főigazgatója és Szurovszky Katalin, Magyarország kolozsvári Főkonzulátusának konzulja. A tárlatot Entz Géza művészettörténész nyitotta meg, a zenei pillanatokért pedig Egyed Ferenc felelt.

Határok nélkül

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy 2014 áprilisában alkalmam volt megnyitni a Budapesti Várnegyed Galériában Szakács Imre Fénnyel átszőve elnevezésű kiállítását” – kezdte beszédét Tőkés László, kiemelve, nagy örömöt jelent, hogy ismét részt vehet egy ilyen neves művész tárlatának a megnyitóján. A továbbiakban a Szakács Imréről és a kiállításról írt kritikákból idézett, majd kiemelte Szentendre és Nagybánya művészeti kapcsolatát. „A határok fölötti nemzetegyesítés szellemében üdvözlöm tehát a megjelenteket és a művész urat, abban az egyesült Európában, mely szintén határtalan közösségében hivatott egyesíteni a nemzeteit” – zárta beszédét az EP-képviselő.

Lírai szürrealizmus

Szurovszky Katalin köszöntőjében kiemelte, a konzulátus eddig is, és ezután is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy Erdélyben minden kulturális és magyar vonatkozású rendezvényen részt vegyenek, és azok megvalósításában is segítsenek. Ezután dr. Hóvári János mondott köszöntőbeszédet, kiemelve: megegyeztek a vármúzeum igazgatójával, hogy ezután évente visszatér ide a MANK Nonprofit Kft., hogy közösen kiállítást szervezzenek. „A nagybányai szellemiség benne van a színekben, a formákban, ez különböző módon áttranszformálódott Szentendrére; az a lírai szürrealizmus, amit Szakács Imre képvisel a művészetekben, az mind itt van” – méltatta a kiállítást.

A későbbiekben Entz Géza művészettörténész és maga a művész, Szakács Imre szólt a tárlatról, akik amellett, hogy köszönetet mondtak, megmagyarázták a kiállítás címét is. Szakács Imre hét – hat európai, valamint egy indiai – művésztelepet látogatott meg, az ott készült festményeiből állt össze az anyag, ezért lett a kiállítás címe 7x7. A tárlatnyitón megtiszteltetését és köszönetét fejezte ki Angela Lupșea és Horváth István is.

A kiállítás 2017. december 31-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 9 és 17 óra között.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!