ERDON Helyi hírek

2017.11.16. 09:08

Diákokkal az erőszak elkerüléséről

Tizenkét középiskola diákjai vettek részt a Bihar megyei Nőszövetség által szervezett, erőszakmentességről szóló projektben. A témával kapcsolatban vita zajlott, jeleneteket mutattak be.

Tizenkét középiskola diákjai vettek részt a Bihar megyei Nőszövetség által szervezett, erőszakmentességről szóló projektben. A témával kapcsolatban vita zajlott, jeleneteket mutattak be.

A főszervező mellett a Bihar megyei Tanfelügyelőség, a Görög-Katolikus Püspökség, valamint a Jogi Tanácsadók Kamarájának Bihar megyei szervezete is részt vállalt a szervezésben. A váradi Iuliu Maniu görög-katolikus líceum dísztermében zajló rendezvényen Pop Ana Angela, a Bihar megyei Nőszövetség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket – mint megjegyezte, a gyerekek az általuk írt esszékben Istenről nemigen tettek említést, s ez elszomorította. Céljuk, tette hozzá, hogy hozzájáruljanak az erőszak jelenségének a csökkenéséhez – hiszen megszüntetésről nemigen lehet beszélni.

Hol állunk

Virgil Bercea görög-katolikus püspök az isteni jellegű szeretetről szólt, kiemelve egymás tiszteletének, a jóságnak és a bölcsességnek a fontosságát. Arról is említést tett: az erőszak mindenütt megjelenik, s áldozatai főleg a nők, tehát első sorban a férfiaknak kell feltenniük a kérdést: vajon elegendő tisztelettel és szeretettel tekintenek-e a gyengébb nem képviselőire, mert ha igen, akkor nem fogják rájuk emelni a kezüket. „Köszönöm, hogy részt vesznek ebben a játékban, melyet a nőszervezet kezdeményezett, ez egy olyan játék, melynek során kiderül, hogy mi magunk hol állunk mindebben” - mondta el a püspök.

Daniela Sopota szaktanfelügyelő arról szólt: nem véletlen, hogy a karácsonyt megelőző böjt első napján pont egy teológiai tanintézetben vannak, s épp egy ilyen, gyakorta aggasztó méreteket öltő jelenségről esik szól. Kenéz Daniela, a Jogi Tanácsadók Kamarája Bihar megyei szervezetének képviselője elmondta: fontos tudatosítanunk, hogy cselekedeteinknek következménye van és mindig rajtunk áll, hogy melyik utat választjuk.

Vita

A későbbiek során a szervezők vitát indítottak a témával kapcsolatban – a nőszövetség elnöke például kitért arra, hogy a párkapcsolati problémák gyakorta állnak az egresszív viselkedés mögött, s mint tapasztalta, a fiúk gyakorta félénkségből hagyják, hogy „elhalásszák orruk elől”, azt a lányt, aki tetszik nekik, a lányok pedig inkább a messzi, elérhetetlen személyre vágynak és nem veszik észre a közelükben lévő, hozzájuk illő fiút – hangzott el. A diákok ebből kiindulva arra válaszoltak, hogy milyen történések „hoztak ki” belőlük agresszív gondolatokat, viselkedést, s ezzel párhuzamosan bemutatták a témához fűződő, általuk készített rajzokat, kollázsokat. Az iskolák csoportjai jelenetekkel is készültek, s verseket, esszéket is írtak az erőszakról. A rendezvény végén a zsűri több kategóriában díjazta a résztvevő csapatokat.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!