ERDON Helyi hírek

2017.11.17. 11:15

Megnyílt a szelektív hulladéktározó

Csütörtökön hivatalosan is megnyílt a Thurzó Sándor utcai szelektív hulladéktározó, amely a nagyváradi önkormányzat által meghirdetett száz, a centenáriumot ünneplő projekt közül az első.

Csütörtökön hivatalosan is megnyílt a Thurzó Sándor utcai szelektív hulladéktározó, amely a nagyváradi önkormányzat által meghirdetett száz, a centenáriumot ünneplő projekt közül az első.Többek között Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere és Pálhegyi Zoltán, a tározót működtető RER Ecologic Service köztisztasági vállalat igazgatójának a jelenlétében mutatták be a sajttó képviselőinek a Thurzó Sándor utcai szelektív hulladéktározó létesítményt, ahová a váradi polgárok ingyen leadhatják hulladékaikat. A tegnapi hivatalos megnyitón Florin Birta elmondta, ez egy modern, civilizált gyűjtőközpont, melynek célja az, hogy a lehető legszelektívebben gyűjtsék a hulladékokat a lakosoktól, és ezáltal a környezetvédelmi hatások is kedvezőek legyenek. Az alpolgármester bejelentette: a tározó hétfőtől szombatig tart nyitva, nyári időszakban, azaz március-október között reggel nyolctól este nyolcig, a téli időszakban pedig, vagyis a november-február időintervallumban reggel kilenctől délután öt óráig. A tározó vasárnaponként zárva lesz. Hozzátette, hogy ennek a gyűjtőpontnak a megvalósítását a RER saját költségvetéséből finanszírozta, a cég ugyanis a várossal kötött újabb szerződésben vállalta azt, hogy az elkövetkező négy évben 850 ezer eurónyi beruházást végez a városban. A tározó működtetése havi tízezer euróba kerül majd a városnak. Birta elárulta azt is, hogy további helyszíneket is keresnek a városban, ahol hasonló létesítményt alakíthatnak ki, legalább 2000 négyzetméteres, közművesített telekre van szükség egy út mentén. Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a nagyváradi önkormányzat meghirdette azt, hogy az elkövetkező egy év alatt száz projektet valósít meg, ezzel is a román nagy egyesülés száz éves évfordulóját kívánja megünnepelni, és a szelektív hulladéktározó megnyitása az első projekt a százból.

Tudnivalók

A Thurzó Sándor utcán, a Grigorescu lakónegyedbe vezető közúti felüljáró felhajtója mellett lévő, 2500 négyzetméteres létesítményben tizenkét különböző konténerbe tizenkét különböző típusú hulladékfaját lehet vinni. A konténerek kapacitása 30 köbméter, ennyi hulladékot tudnak fogadni naponta, a nap végén szükség esetén kiürítik a konténereket. Újrahasznosítható hulladékokból, azaz műanyagból, papírból, kartonból, üvegből, fémből, kerti hulladékból, elektronikai eszközökből, autóakkumulátorokból korlátlan mennyiséget fogadnak a telepen, a többi hulladéktípus esetében viszont korlátozták a lerakható mennyiséget. Építkezési törmelékből egyszerre egy köbmétert, évente három köbmétert helyezhet el egy polgár, bútorzatból egy alkalommal egy szoba, évente pedig négy szoba bútorzatának megfelelő mennyiséget lehet oda szállítani, használt étolajból egy alkalommal maximum tíz litert, évente összesen negyven litert; rovarirtó és festékes kannákból egy alkalommal tíz, évente összesen harminc darabot lehet leadni, továbbá egy alkalommal öt, évente tizenöt használt autógumitól lehet megszabadulni, neoncsövekből egyszerre tíz, évente összesen harminc, elemekből egy alkalommal ötven, évente összesen kétszáz darabot lehet elvinni a tározóba, lejárt orvosságokból egyszerre maximum tizenöt dobozt, egy évben összesen hatvan dobozt vesznek át a váradiaktól. Fontos tudni, hogy csak azok a váradi illetőségű polgárok vihetik ide hulladékaikat, akiknek van szerződésük a RER-rel, és napra készen ki is fizették a szemétszállítási díjat.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!