ERDON Helyi hírek

2017.10.03. 12:11

Tanévnyitó a Nagyváradi Egyetemen

Tegnap nyitották meg az idei tanévet a Nagyváradi Egyetemen, az ünnepségen részt vettek a hallgatók, tanárok, szülők és a díszvendégek. A megnyitó elején az egyetemi kórus énekelt.

Tegnap nyitották meg az idei tanévet a Nagyváradi Egyetemen, az ünnepségen részt vettek a hallgatók, tanárok, szülők és a díszvendégek. A megnyitó elején az egyetemi kórus énekelt.

A Nagyváradi Egyetemen ünnepélyes keretek között nyitották meg az idei tanévet, a megnyitó elején a kórus elénekelte a román himnuszt és a Gaudeamus igitur című énekeket, majd az egybegyűltek közös imádsággal indították az új tanévet. Elsőként Olivia Ligia Burtă rektorhelyettes köszöntötte a hallgatókat, szülőket, oktatókat és tiszteletbeli meghívottakat, hozzátette, hogy mint minden évben idén is egy különleges alkalom ez, idén 15 kart indítottak. Majd Constantin Bungău folytatta a beszédével a megnyitót, a köszöntések után néhány statisztikai adatot sorolt fel. Jelenleg körülbelül 18000 diák tanul az egyetemen, közülük több mint 4700 hallgató még gólya. Továbbá közel 1500 oktató tanít jelenleg a felsőoktatási tanintézményben. Hozzátette, hogy az 2017/2018-as tanév továbbá azért is különleges, mert lassan 2018-ban már azt ünnepelhetik, hogy Nagyváradon 55 éve létezik folyamatosan felsőfokú oktatás. Bungău hozzátette, hogy a Nagyváradi Egyetem bővítéseinek célja, hogy versenyképes maradjon és legyen az európai felsőoktatásban, ezután még inkább népszerűsíteni fogják az egyetemet. Beszéde végén köszöntötte a nyugdíjba vonult és vonuló professzorokat és az új tanerőket is.

Modern egyetem

,,A modern egyetem az oktatás, szabadság, integritás, kutatás helye, az egyetem fel kell készüljön a fiatalokra és az aktualitásokra. Az első éveseknek azt kívánom, hogy érjék el a céljaikat, remélem olyan büszkék lesztek az egyetemre, amilyen büszkék mi vagyunk rátok. A tudományok mellett azt is megtanítjuk nektek, hogy mi az élet.” - köszöntötte a diákokat Sorin Curilă, a Nagyváradi Egyetem szenátusának elnöke. Ioan Mihai, Bihar megyei prefektus a jövőre fektette a hangsúlyt köszöntőjében: ,,nem mindig tudjuk a jövőt a fiatalok számára jól kialakítani, de fel tudjuk készíteni a fiatalokat a jövőre.” Mang Ioan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke csupán néhány szóban fejtette ki ki azt, hogy miért fontos egyetemre járni, és azt tanácsolja a hallgatóknak, hogy büszkességgel és becsületességgel gondoljanak az egyetemre. Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere azt emelte ki, hogy milyen nagy büszkeség és előrelépés az az egyetemnek, hogy nem csak Bihar megyei hallgatókat képezhetnek, hanem Szilágy, Arad, Kolozs megyei hallgatóik is vannak, de más megyékből is nyertek felvételt fiatalok. Emellett elmondta azt is, hogy a sokszínűség népszerűsítő hatással van az egyetemre nézve. Éppen ezért az idei tanévben a nagyváradi önkormányzat támogatja a kampusz bővítését, illetve az egyetem, az önkormányzat és az APTOR közös szervezésében az idei tanévben hallgatóknak szóló fesztivál is lesz. A beszédeket Daria Ștefania Malița, első éves hallgató és Viorel Vancea, a hallgatói szenátus alelnökének köszöntői zárták.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!