ERDON Helyi hírek

2017.10.23. 09:18

Nagyváradon lépett fel a Haydn Barytontrio

A Haydn Barytontrio Budapest évtizedek óta az európai és magyar klasszikus értékek közvetítésén fáradozik: vasárnap este a Püspöki Palota közönség előtt léptek fel az együttes tagjai.

A Haydn Barytontrio Budapest évtizedek óta az európai és magyar klasszikus értékek közvetítésén fáradozik: vasárnap este a Püspöki Palota közönség előtt léptek fel az együttes tagjai.

A Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség vasárnap este hangversenyre invitálta a váradi zenebarát közönséget a Püspöki Palota dísztermébe: nem mások, mint a világhírű Haydn Barytontrio Budapest tagjai léptek fel, Kakuk Balázs irányításával, mely együttes évtizedek óta az európai és magyar klasszikus értékek közvetítésén fáradozik, amelyek autentikus hangszereiken megszólaltatva, történelmi környezetbe ágyazva különleges zenei és általános kulturális csemegét nyújtanak.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott rendezvényen megjelenteket Sz. Horváth István, a PMMC vezetője üdvözölte, köszönetet mondva Böcskei László megyés püspöknek amiért lehetővé tette, hogy a koncert ilyen gyönyörű környezetben valósuljon meg, valamint Vakon Zsolt püspöki titkárnak a szervezésben nyújtott segítségért.

Minden színház

Az alaphelyzetet az adta, hogy Pompakedvelő-Fényes Esterházy Miklós herceg a legnagyobb magyar mecénás. Udvarában, kastélyaiban Fertődön és Kismartonban/Eisenstadtban közel 30 évig J.oseph Haydn, a bécsi klasszika atyja volt az első karmester, komponista, a herceg kamarazene partnere, s közeli barátja. Haydn, Mozart és Beethoven példaképe, tanára, közel 200 baryton művet komponált kenyéradó gazdájának, akit az őt nagyon kedvelő Mária Terézia „mein lieber kleiner Barytongamben-Narr”-nak titulált. Haydn mellett az érdeklődők A. Neumann, W. A. Mozart, J. Burgksteiner, Esterházy Pál, L. Tomasini és A. Lidl barytongambára írt műveiből hallhatnak válogatást, miközben Mária Terézia-, Napóleon- és Leopold Mozart-szerzemények színesítették a programot.

Életrajzírói úgy tartották, Esterházy herceg „úgy élte életét, mintha legalább kettő lett volna belőle. Egyik az egyszerű, szigorú főnemesi katonaélet. A másik pedig a rokokó túláradó mesevilágában élő uralkodó, akinek a jelszava: Minden színház!” Mi ebből az utóbbiból kaptunk ma este ízelítőt- foglalta össze a csodálatos zenei és kulturális élményt nyújtó est lényegét Böcskei László megyés püspök.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!