ERDON Helyi hírek

2017.10.31. 09:35

Múzeumi bemutató és hangverseny

A <span lang="hu-HU">Múzeumi Hangversenyek elnevezésű sorozat keretében ismét különleges vasárnap délutáni koncertre került sor, ezúttal a hangversenyt egy érdekes bemutató egészítette ki.</span>

A Múzeumi Hangversenyek elnevezésű sorozat keretében ismét különleges vasárnap délutáni koncertre került sor, ezúttal a hangversenyt egy érdekes bemutató egészítette ki.

A hangverseny a Zenés utazás református kincsek között címet viselte, Thurzó Zoltán zongoraművész egy zenés utazásra invitálta a közönséget, miközben Török Sándor, a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ igazgatója a múzeumot bemutató előadást tartott. A hangverseny témája a reformáció 500. évfordulója alkalmából lett kiválasztva. Egy-egy zenedarab között Török Sándor a múzeum létrejöttéről beszélt, az épületet 1996-ban adták át, mint a Királyhágómelléki Egyházközség gyülekezeti házát. Az épületben működik a múzeumterem, mely számos református kincset rejt. Első ízben Török a lépcsőházat mutatta be, melyben Hapák József fényképei vannak kiállítva, majd arról a képről beszélt, amely a bejárattal szemben van elhelyezve, ez a szilágysomlyói templombelsőt ábrázolja. A későbbiekben a múzeumban kiállított tárgyakat mutatta be, mint az 1800-1900-as évekből származó aranyszállal hímzett úrasztali terítőket, régi imádságos könyveket, Bibliákat és a mennyezeti kazettákat, melyek folklór és szakrális jegyeket ábrázolnak. Több szó esett Lorántffy Zsuzsanna úrihimzéses úrasztali terítőjéről, mely feltehetőleg 1635-ben készült, egyedi, szélein francia csipkével díszített, feliratos terítő. A továbbiakban a kegytárgyak és a Váradi Biblia került bemutatásra. Thurzó Zoltán zongoraművész előadása közben a kivetítőn ezeket ábrázoló képeket láthattunk, körülbelül 150 fotó színesítette a hangversenyt.

 

Thurzó eközben kellemes zenei darabokat játszott, műsoron volt G. Enescu – Prélude című darabja, Liszt Ferenc – Miserere, d`arpes Palestrina és Az ébredő gyermek himnusza, Bach – F. Busoni – Nun Komm der Heuden Heiland, BWV. 659, A. Vieira – Sarabanda és Pavana címűek és Fr. Schubert – Gesz-dúr Impromptu D899, Nr. 3 darabok. A hangversenyt a zongorista egy Liszt darabbal zárta, Isten dicsőítése a magányban cíművel. A kellemes délutáni esemény után számos látogató érdeklődéssel járta körbe a múzeumtermet, hogy élőben is megtekintsék a kivetítőn látott kincseket.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!