ERDON Helyi hírek

2017.10.13. 00:40

Lovasszínházi produkciók Váradon

Magyarországon már nagyobb hagyománya van, nálunk inkább lesz újdonság: úgynevezett lovasszínházi produkciókat láthatnak a nagyváradi várban, október 28-án és 29-én.

Magyarországon már nagyobb hagyománya van, nálunk inkább lesz újdonság: úgynevezett lovasszínházi produkciókat láthatnak a nagyváradi várban, október 28-án és 29-én.Egy európai uniós támogatási projekt révén állt össze az az előadássorozat, amelynek Nagyvárad is része. A magyarországi szervezők csütörtökön Váradon jártak, terepszemlén, az előadásokat előkészíteni, és egyúttal részleteket is elmondtak a várban, a belső udvaron október 28-án és 29-én megtekinthető produkciókról. A helyszínt megfelelőnek ítélték, a lovas előadásokhoz fedett, mobil lelátókat fognak építeni a közönségnek.

Mi is ez?

A lényeg, hogy uniós pályázattal nyertek pénzt egy ilyen sorozat elkészítésére. A projektvezető a Szlovákiában található Dunatőkés település, ott is lesz tehát hasonló előadás, majd Győrben, aztán Várad után a horvátországi Eszéken és a szlovéniai Lendván. Nálunk a Szent László Egyesülettől kértek segítséget a projekt résztvevői, így itt ez a tömörülés a partnerük. A váradi szervezet részéről Zatykó Gyula elmondta: körülbelül 300 fő fér majd el a lelátókon, jelképes összegű belépő is lesz, amelynek pontos árát később teszik közé, jegyek 23-tól a helyszínen is vásárolhatóak, ugyanakkor az egyesület várbeli székhelyén, meg a Kálvin utca 1 szám alatt is.

Tóth Szilárd egy győri lovasiskola vezetője, amely létesítmény Magyarországon lovasszínházi produkciókkal is foglalkozik. A mostani előadásokról elmondta: a produkció úgy jött létre, hogy a határon átnyúló kulturális programokra adtak uniós pénzt, így partnereket kellett keresni egy ilyenhez. „Így jöttek össze ezek a helyszínek. Már év elején megvolt ez a kiírás, de mi mindenféle gondok miatt nem tudtunk rész venni benne, az utolsó pillanatban sikerült aztán megoldanunk. A brüsszeli pályázatkezelők célja, hogy a következő négy évben felépítsenek egy működő lovasszínházi rendszert. Ha ez jól működik, akkor kiszélesítik, azaz jövőre egyes országokon belül több helyszínre is adnak támogatást. Mi többször tárgyaltunk erről Dunatőkésen, mire a partnerek összeálltak. Most Váradon átutazóban vagyunk, megnézzük, hogyan lehet a helyszínekhez hozzáigazítani a produkciókat. És célunk, hogy minden jól menjen, és jövőre már ne keresni kelljen a partnereket, hanem maguktól jelentkezzenek”. Egyébként nálunk arról is tárgyaltak, hogy esetleg később a váradi Szent László Napokra is hoznának lovas produkciót.

A mostani két előadásról Derzsi György, az előadások rendezője beszélt, aki a komáromi lovasszínházban együtt dolgozik már egy ideje a lovakat is biztosító Tóth Szilárddal. Derzsi elárulta: nagyon későn állta össze a pályázatuk, ezért nem tudtak kész előadásokat hozni, pedig felmerült a Kincsem musical és a János vitéz is. „Ősszel valósult meg az egész, ekkorra azonban a színészek már el vannak foglalva a színházakban zajló előadásaikkal. Ezért a mostani tíz előadásból álló sorozatot nehéz volt összehozni. Mindenütt más produkció lesz, és a színészek is mások lesznek. Váradon például az első napon musicalekből lesz válogatás, és lesz kaszkadőrshow is, másnap pedig operett- és operarészletek is elhangzanak. Mindez persze látványos lovasbemutatók keretében” – mondta. A részletekre lapunkban visszatérünk.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!