ERDON Helyi hírek

2017.10.27. 08:07

Bankhitelt vesz fel Nagyvárad

Az október 26-i, csütörtöki nagyváradi tanácsülésen 35 millió eurós kölcsön felvételéről döntöttek.

Az október 26-i, csütörtöki nagyváradi tanácsülésen 35 millió eurós kölcsön felvételéről döntöttek.

Csütörtökön a városháza dísztermében rendes havi közgyűlését tartotta Nagyvárad önkormányzatának képviselő-testülete, melynek napirendi pontjai közt szerepelt egy maximum 35 millió euró értékű, visszatérítendő hitel felvétele az Európai Beruházási Banktól. A kölcsönt kizárólag befektetésekre fogják felhasználni az elkövetkezendő időszakban a városban, és 22 éven belül kell törleszteni, négy éves türelmi idővel. Ugyanakkor a város eladósodási szintje a törvény által előírt 30 százalék alatt marad: a számítások szerint a jelenlegi 17 százalékról 20,4 százalékra emelkedik 2020-ra, majd fokozatosan csökkenni fog.

Ilie Bolojan polgármester szerint azért van szükség erre a meglátásában előnyös ügyletre, mert az Integrált Városfejlesztési Stratégiában, a Fenntartható Városi Mobilitási Terven és a Fenntartható Energetikai Akcióterven keresztül vállalt invesztíciós kötelezettségek jelentős anyagi források allokálását feltételezik, jóval afelett, mint amennyit a város a saját jövedelméből biztosítani tud.

„Tekintettel arra, hogy jelenleg lehetséges a retroaktív elszámolás, és annak érdekében, hogy ne kerüljünk olyan helyzetbe, hogy az idő által sürgetve kelljen projekteket csináljunk, szükségünk van erre a hitelre a kifizetések miatt . Ahogyan pedig benyújtjuk a pályázatokat és megnyerjük, az összegeket visszaszerezzük az európai uniós pénzekből”- közölte az elöljáró. Megítélésében ugyanakkor a hitel azért is jó, mert nem meghatározott projektekre vonatkozik, és 0,3 százalékos kamatával az egyik legelőnyösebb melyhez jelen pillanatban egy önkormányzat Romániában hozzájuthat.

Az Európai Beruházási Bank egy olyan pénzintézet, mely alacsony kamatú hiteleket nyújt olyan projektekre, melyek illeszkednek az Európai Unió azon politikájába, hogy javítani kell az infrastruktúrát. A váradi önkormányzat korábban is vett fel hitelt tőle, például 2008-ban, amikor Siemens villamosokat vásárolt, vagy 2015-ben, amikor az akvapark, valamint az Arad és Déva felé vezető körgyűrűs felüljárók megépítésére kellett pénz.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!