ERDON Helyi hírek

2017.10.22. 12:02

A következő tanévkezdetkor lesznek tankönyvek

Pénteken Nagyváradon tett munkalátogatást Liviu Marian Pop tanügyminiszter. Délelőtt a szakemberekkel tanácskozott, majd a tapasztalatait összegezte egy sajtótájékoztató keretében.

Pénteken Nagyváradon tett munkalátogatást Liviu Marian Pop tanügyminiszter. Délelőtt a szakemberekkel tanácskozott, majd a tapasztalatait összegezte egy sajtótájékoztató keretében. A látogatás egy előre betervezett regionális találkozó volt, melyen közel 200 tanügyi alkalmazott vett részt 12 megyéből. Az ezt követő sajtótájékoztatón Liviu Marian Pop tanügyminiszter kifejtette: a tankönyvtörvény-tervezet a PSD-ALDE koalíció kormányprogramjának részét képezi, és a pénteki tanácskozás után úgy véli, hogy maximum két héten belül a kormányülésen előterjeszteni tudják ezt úgy, hogy aztán kövesse a normális vitamenetet a parlamentben. Megítélésében az összejövetel hasznos volt abból a szempontból is, hogy mindenki jelezte: meg szeretné oldani ezt a problémát, mert nem akarja, hogy az új tanévet úgy kezdjék, hogy nagyok sok diáknak az asztalán nincs tankönyv, vagy ha van, akkor morálisan túlhaladott. Jelezte azt is: még aznap megjelenik a Hivatalos Közlönyben az a rendelet, mely szerint az Országos Didaktikai és Pedagógiai Kiadó átkerül a tanügyminisztérium alárendeltségébe, hogy aztán később meg lehessen hirdetni a versenykiírást ennek a kiadónak az égisze alatt az első, a másodikos és a hatodikos tankönyvekre, valamint a harmadik, a negyedik és az ötödik osztályok tankönyveire is, melyek esetében eddig soha nem volt tendereztetés. „A célunk, hogy ez megtörténjen hat hónapon belül annak érdekében, hogy meglegyen elektronikus formában valamennyi I–VI. osztályos tankönyv, illetve a jövő év április-május-június hónapokban meg lehessen valósítani a kollégáink felkészítését is azért, hogy szeptembertől, az elmúlt 27 évben premierként, létezzenek tankönyvek az I–VI. osztályosok számára, mert az ő esetükben újraírtuk az iskolai programokat” – nyilatkozta. Hozzátette: a líceumi oktatás esetében a minisztérium nekifogott a kerettantervek átírásának, melyekkel az év végéig végeznek, hogy aztán jövőre ki lehessen bocsátani az iskolai programokat. Azt ígérte: úgy a kerettantervek, mint a programok esetében lesznek regionális, megyei és helyi közviták, hogy a leendő új törvény valóban alkalmazható legyen, és ne kelljen később jelentősen megváltoztatni, ahogyan történt a hat évvel ezelőtt felelősségvállalással kibocsátott legutóbbi tanügyi törvény esetében.

Három formában

Arról is beszélt a tárcavezető, hogy a minisztérium honlapján posztolt tankönyvtörvény-tervezet világosan előírja, a tankönyvek három változatban kell létezzenek: nyomtatott, elektronikus és virtuális. A minisztérium kötelessége, hogy biztosítja virtuális és elektronikus formában a tankönyvet, a szülők, a diákok és/vagy a pedagógusok pedig eldöntik, hogy szükségük van-e nyomtatott kiadásra. A tervezet szerint tankönyveket bocsátanak ki valamennyi oktatási program esetében, illetve az osztály profiljának megfelelően (elméleti, vokácionális, technológiai), függetlenül attól, hogy ez állami vagy magán, kötelezően mindkettőre, valamint a kisebbségek nyelvén zajló és speciális oktatás esetében is. „Egyelőre nincsenek konkrétan meghatározva a törvénytervezetben az egyetlen vagy alaptankönyv fogalmak. A mai tanácskozás után úgy vélem, egészségesebb lenne az alaptankönyv kifejezés, hiszen mindegyik iskolai programnak biztosítva lesz egy alaptankönyv, a többi tankönyvek pedig opcionálisak lehetnek, nyilván a segédanyagok körfogásában” – fogalmazott.

Liviu Marian Pop emellett azon elvárását is kifejezte: csökkenteni kell bürokráciát (mely problémát intenzív digitalizálással oldaná meg), és a nem megfelelő végzettséggel rendelkező oktatók számát. Megjegyezte azt is: véleménye szerint túl sok a házi feladat, ezért ezeket teljesen ki kéne iktatni, vagy opcionálisak kellene, hogy legyenek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!