ERDON Helyi hírek

2017.09.11. 09:39

Újdonságok a Szent Lászlóban

Folyamatban van az egyik épületrész felújítása a váradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, amely a római katolikus püspökség és a magyar állam támogatásával valósul meg.

Folyamatban van az egyik épületrész felújítása a váradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban, amely a római katolikus püspökség és a magyar állam támogatásával valósul meg. Felkészülten várják a diákokat a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum pedagógusai – tájékoztatta szerkesztőségünket Konrád Katalin igazgatónő. Már elseje óta dolgoznak a különböző tanterveken, minden katedra elkészítette a tanmenetét. Valamennyi osztályfőnök rendbe tette az osztályát, megfelelőképpen feldíszítették ezeket, illetve ahol szükséges volt, megjavították a padokat, és kitették a tankönyveket a tanulóik számára. Ezenkívül vannak olyan tantermek, melyeket fel sikerült újítani a püspökség segítségével. A legkevésbé jókat korszerűsítették most, és még folyamatban van az informatika laboratóriumnak a felújítása: a padlózat csiszolása és újralakkozása, valamint a festés és a villanyszerelői munkák. Sok-sok éve nem volt rendbe téve a titkárság, a könyvelőség, az igazgatóság és a tanári szoba, és ezt is sikerült megvalósítani, utóbbiban szintén a római katolikus püspökség jóvoltából új bútorzat várja az oktatókat, hogy minél megfelelőbb helyen tudjanak dolgozni, készülni az óráikra.

Ugyanakkor egy kisebb helyiséget gyűlésteremnek alakítottak ki – ilyen még nem volt az iskolában –, ahol különböző kisebb megbeszéléseket tudnak ezentúl tartani, a katedrák összejöveteleit, és fogadják majd azokat a szülőket, akik jönnek érdeklődni a gyermekeik iránt.

Restaurálás

Újdonság még, hogy a tisztítófestéseket, ahol szükség volt ezekre, elvégezték, és egy pályázatnak köszönhetően, amit a püspökség nyert meg, elkezdődik egy teljes épületszárnynak a restaurálása. Ez folyamatban van, hiszen a szerződés aláírása a püspökség és a magyar kormány részéről csak augusztus végén, szeptember elején történt meg. Ez az ingatlanrész is teljes mértékben fel lesz újítva, új vizesblokkokat létesítenek, és három szaklabort alakítanak ki: kémia-biológia, média és rajz. Két pályázat kapcsán szépült meg az egyik belső udvar, ahol tujácskák, padok lettek kirakva, virágok, be lett telepítve zölddel a fák alatt, illetve a hátsó kert teljes rehabilitációja is zajlik a Ţara lui Andrei elnevezésű projekt keretében.

A Szent László Líceumban amúgy két ötödik osztály indult, a kifutott két negyedik osztályból járnak ide a gyerekek, illetve még más iskolából is jöttek. Négy kilencedik osztály indult: teológia, közgazgazdasági, közélelmezési, valamint szakács szakosztály, mindegyik osztály rendelkezik megfelelő diáklétszámmal. A pedagógusok örülnek annak, hogy a tanulók ezt az iskolát választották, valószínűleg látják azt, hogy a keresztény szellemiséget tartják itt szem előtt, megpróbálnak a szépre, a jóra, a nemesre nevelni mindamellett, hogy a szakirányú szaktantárgyak is kellőképpen hangsúlyozva vannak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!