ERDON Helyi hírek

2017.09.20. 09:19

Nincs megoldás sertésügyben, maradhat a bűz...

Sőt, még távolabb is került a megoldás lehetősége, ugyanis a Nagyvárad egy részét időnként bűzzel elárasztó hizlalda új környezetvédelmi engedélyt kér, a most lejáró régi helyett. Megint csak ígéretek vannak a rendezésre, de vérmes reményeink nem lehetnek.

Sőt, még távolabb is került a megoldás lehetősége, ugyanis a Nagyvárad egy részét időnként bűzzel elárasztó hizlalda új környezetvédelmi engedélyt kér, a most lejáró régi helyett. Megint csak ígéretek vannak a rendezésre, de vérmes reményeink nem lehetnek.

Továbbra sem hátrál a Nutripork cég, amellyel kapcsolatban évek óta rendszeresen visszatérő panasz, hogy a disznóhizlaldái több településen is megkeserítik a lakosság életét, így még a megyeszékhelyen is, mivel újra és újra a vállalkozás tevékenységéből eredő kellemetlen szagok terítik be a településeket. Újdonság, hogy a cég környezetvédelmi engedélye lejárt, és a Környezetvédelmi Ügynökségnél (APM) már iktatták is az új kiadására vonatkozó kérvényüket. Mint ismeretes, helyi és bukaresti hatóságok is vizsgálódtak már, és hivatalosan mindig azt állították, hogy nem tehetnek semmit, épp azért, mert a jelenleg hatályos törvényeknek megfelel a vállalkozás tevékenysége, engedélyeik rendben vannak, így a környezetvédelmi is. Az engedély megadását javasoló véleményezés is a Környezetvédelmi Ügynökségnél van már, ezt a Nagyváradi Egyetem két oktatója állította össze, és az szerepel benne, hogy a vállalkozás új levegőztető rendszert szerez be, valamint a bűz forrásának számító talajszennyezés (a sertéstelep melléktermékeit sokszor egyenesen a földre ürítik) megakadályozására szigeteléssel látják el a lerakóhelyeiket.

Menne (?), de maradt

A majdnem egy évtizede tartó bűzügy például Váradon főleg az Őssiben, Rogériuszon lakók életminőségét rontja, a Nutripork pedig folyamatosan azzal védekezett eddig, hogy a tíz éve kibocsátott környezetvédelmi engedélye is rendben van. Ezt akkoriban a hivatal kolozsvári regionális igazgatósága adta ki. Ez az engedély jár le a jövő hónapban – és, hogy meg akarják újíttatni, az önmagában nem újdonság. Lapunkban is írtunk a cég eme szándékáról, hónapokkal ezelőtt, amikor több településen utána is jártunk a Iosif Pazuric által vezetett céggel kapcsolatos panaszoknak, és mind megalapozottnak mutatkozott. A Váradon működő telepük 10.000 sertésnyi kapacitású, és bár a tulaj tavaly még azt tudatta, hogy a sok panasz miatt elköltöztetné a váradi telepét, de csak akkor, ha a szaktárcától kap erre támogatást – nem kapott, maradt.

Immár a váradi környezetvédelmi hatóság dönt az újabb engedélyről, a tulaj kérésére a váradi Acormed cég készítette el a dokumentációt. Politikai háttérrel is bíró, az egyetemen oktató személy is aláírta a pozitív véleményezést: Olimpia Mintaş (Ioan Mintaş vállalkozó, volt PSD-s és volt ALDE-s politikus felesége), valamint Gabriela Vicaş. Ők a nagyváradi Egyetem környezetvédelmi karán dolgoznak, és a nevezett Acromed cég társtulajdonosai. A harmadik tulajdonos a volt dékánjuk, Vasile Bara. Utóbbi amúgy jelenleg korrupciós ügy miatt bíróság előtt áll, sőt, egy másik korrupciós ügyben a fia is.

Az újraengedélyeztetési iratok közül hiányzik immár a közegészségügy hatóság (DSP) láttamozása. Mégpedig azért, mert változtak a jogszabályok, és a DSP-nek csak engedélyezéskor van beleszólása, az engedély megújításakor nincs.

Amúgy az összeállított dokumentáció néhány javaslatot is tartalmaz a kellemetlen szagok kibocsátásának megfékezésére, de a cég azt állítja, a jelzett intézkedések többségét már gyakorlatba ültette. Még ha így is van, tény, hogy a jelenség akkor sem szűnt meg, a lakosság továbbra is joggal panaszkodik ugyanarra.

Mi is írtunk arról régebben, hogy a vállalkozásnak fasorral is el kellene különítenie telephelyét a környező telkektől – ennek hiánya miatt 2011-ben már 50.000 lejre meg is büntették őket a Környezetvédelmi Őrség emberei, de fasor a mai napig nincs, csak pár facsemete van azóta. Szintén hírül adtuk, hogy felvette a harcot a Bihar megyei PNL-s parlamenti képviselő, Florica Cherecheş is, aki Bukarestben több bedavánnyal élt már, ám mindenhonnan ugyanazt a választ kapta, nevezetesen, hogya cég iratai rendben vannak, így senki nem tehet semmit. Cherecheş a múlt héten aztán tárgyalt Petre Daea PSD-s környezetvédelmi miniszterrel is, aki azt mondta, a megoldás vagy a kötelezés egyes keményebb feltételeknek való megfelelésre, vagy a telephely elköltöztetése. Ez azonban csak egy telephely, ami gondot okoz a környék lakosainak – ugyanilyen panaszok vannak a cég más telephelyeinek környékén. A cégcsoport különféle tenyészeteket működtet Palotán, Szentandráson, Hegközkovácsiban, Szalacson, Magyarkécen, Illyén, Tamásiban, Szalontán és Margittán is. Többször panaszkodtak már a bűzre Palotán, Szentandráson is, ahol régebbi terepszemlénk során szintén kiderült, hogy a települések vezetői is tehetetlenek, Margittán szintén sok a panasz.

Közvita

Megkerestük az utóbbi hivatalt, ahol kérdéseinkre elmondták: valóban náluk van az ügy, foglalkoznak vele – ám az igazgatónő nem kívánt élni a bővebb kommentálás lehetőségével, munkatársai arra hivatkoztak, hogy gyűlésen van. Az újraengedélyezés körülbelül két hónap múlva zárul le. A cégnek kötelessége közvitát is tartani, és azt legalább 20 nappal annak időpontja előtt meg is hirdeti – ott is részt vehet majd bárki, ugyanakkor az APM váradi székhelyén tanulmányozható az újraengedélyezéssel kapcsolatos dosszié, és javaslatokat, reklamációkat is el lehet juttatni az APM-hez.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!