ERDON Helyi hírek

2017.09.30. 19:10

MIÉRT: kihívások a közoktatásban

A romániai magyar közoktatás helyzetével, aktuális kérdéseivel foglalkozik a MIÉRT Akadémia szeptember 28. és október 1. közt Püspökfürdőn. A nyitónapon Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke tartott előadást.

A romániai magyar közoktatás helyzetével, aktuális kérdéseivel foglalkozik a MIÉRT Akadémia szeptember 28. és október 1. közt Püspökfürdőn. A nyitónapon Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke tartott előadást.

A csütörtök este zajlott nyitórendezvényen a szervezők (az RMDSZ, a Wilfried Martens Központ, a Kós Károly Akadémia, a MIÉRT és a RODOSZ) nevében Tőtős Áron, a Romániai Magyar Doktoranduszok és Fiatal Kutatók Szövetségének Bihar megyei elnöke köszöntött mindenkit, azt javasolva a társaságnak: az előadásokat követően mindenki bátran szóljon hozzá, hiszen abból kiindulva, hogy fiatal éveink nagy részét a közoktatásban töltjük, és a gyermekeink se lesznek ez alól kivételek, végső soron mindenkit érint a téma.

Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő, a tanügyi szakbizottság alelnöke arra hívta fel a figyelmet: ismét egy olyan időszak előtt állunk, amikor tanügyi reformra számíthatunk. Egyfelől a kormány készít elő módosításokat, de még nem látni, hogy milyen formában, másrészt pedig az államfőnek is vannak e téren ötletei, viszont ezek eszköz nélküliek, hiszen nem rendelkezik parlamenti többséggel. Üdvözlendő tehát, hogy ezen rendezvényhez hasonló összejöveteleken találkozzanak mindazok, akik valójában az oktatási hálózatnak az alanyai, alakítói, vagyis a diákok, a tanárok és a szakemberek.

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei elnöke szerint annyira felgyűltek a problémák, hogy tényleg van mit megbeszélni. Az egyik legnagyobb ezek közül a túlzott központosítás, hiszen más a helyzet, a kapacitás, a humán erőforrás Nagyváradon, mint mondjuk Călăraşi-ban, ezért nem lehet Bukarestből eldönteni azt, hogy akkor ugyanaz történjen mindenhol. Azt is hangsúlyozta: amilyen minőségű a rendszer, olyan lesz a jövendő nemzedék, ezért is jelent kihívást a tanügy működése a közösségünk szempontjából.

Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes is arról beszélt, hogy az oktatás sok kihívásnak kell eleget tegyen, de hiába kéne szolgálja a diákok fejlődését, az esetek többségében különféle akadályokba ütközik.

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke megjegyezte: nem népszerű a szakoktatás, ezért változtatni kellene ezen, „szexibbé kéne tenni valamilyen formában”, és segíteni a fiataloknak abban, hogy tudatosan és helyesen döntsenek a jövőjükre nézve amikor a továbbtanulásról van szó.

Folyamatos reform

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke Aktuális kihívások a romániai magyar oktatásban címmel tartott előadást. Kifejtette: az oktatást prioritásként kell kezelje a mindenkori érdek-képviselet, és ez két tényezőből adódik. Egyrészt magából a kisebbségi létből, hiszen az oktatás az identitás megőrzésének és újratermelődésének egyik kulcseleme. Felidézte, hogy 2012-ben új tanügyi törvény lépett életbe, és az azóta elmúlt időszakban is voltak olyan kezdeményezései az RMDSZ-nek, melyek az anyanyelven történő minőségi oktatás megerősítését szolgálták. A másik indoka pedig a prioritásnak, hogy a változó világunkban egyre fontosabb a versenyképesség, e téren pedig „hiba, bűn” volt Romániában a szakoktatás elsorvasztása, az, hogy oda jutottunk, hogy csak az nem megy egyetemre, „aki nem ér rá”.

Arra is kitért az RMDSZ-elnök, hogy az újabb és újabb miniszterek folyamatosan reformálni akarják a tanügyet, holott „ha elindulunk egy úton, azon végig kell menjünk”. Példaként az ezen a téren kiváló eredményeket felmutató, sokszor emlegetett Finnországot említette, ahol tíz évig nem nyúltak hozzá a rendszerhez. Arról is beszélt: valami miatt mindig elhalasztják az egymást követő kormányok, hogy a büdzsé hat százaléka a tanügynek legyen kiutalva, ezért a költségvetési vitában az RMDSZ azt fogja kezdeményezni, hogy legalább két százalékkal nőjön az erre fordított összeg, 2020-ig pedig érje el a hat százalékot.

A decentralizáció fontosságát is kiemelte Kelemen Hunor, és elismerve azt, hogy ez némiképpen ellentmond ellen, de a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyéből kiindulva bejelentette: az RMDSZ egy olyan javaslatot fogalmaz meg a napokban, miszerint abban az esetben, ha egy önkormányzat nem képes alkotmányos kötelezettségének eleget tenni egy iskola alapítása és működtetése szempontjából, akkor legyen lehetősége a központi kormányzatnak arra, hogy valamilyen eszközhöz nyúljon.

Az expozéban szó esett még, mint kihívásról, a tankönyvek kérdéséről és a demográfiai helyzetről is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!