ERDON Helyi hírek

2017.09.17. 09:18

Kolping-családok találkoztak

Szeptember 15-17. közt Nagyváradon tartotta éves közgyűlését a Romániai Kolping-szervezet. A program keretében szombaton este Böcskei László püspök szentmisét mutatott be a Székesegyházban.

Szeptember 15-17. közt Nagyváradon tartotta éves közgyűlését a Romániai Kolping-szervezet. A program keretében szombaton este Böcskei László püspök szentmisét mutatott be a Székesegyházban.A Kolping-mozgalom egyik legfontosabb feladata, hogy tagjaival egyre mélyebben megismertesse a keresztény értékeket, és ezáltal tettekre serkentse őket. Ebben alapvető útmutatást ad Kolping Adolf életpéldája és műve, valamint a katolikus társadalmi tanítás.

Tánczos Edit, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Kolping Családok-szervezetének titkára az Erdon.ro-nak azt nyilatkozta: a Romániai Kolping Családok Egyesületének több mint 50 tagja van, ezen az éves közgyűlésen pedig- melyet először tartottak meg Nagyváradon- 43 személy vett részt, hét regionális központból, vagyis Váradról, Bélfenyérről, Szatmárról, Tasnádról, a Bánságból, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye területéről és Moldovából. Megvitatták az egyesület profilját, 14 Kolping-család beszámolt az önkéntes akcióikról, valamint a Nagyváradi Katolikus Legényegylet alapítási évfordulóját is megünnepelték.

Három irányelv

A Pék Sándor várad-újvárosi esperes-plébános által koordinált együtt munkálkodást szombat este a Székesegyházban zajlott szentmise koronázta meg, melynek főcelebránsa és szónoka Exc. Böcskei László megyés püspök volt.

Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt. Elmélkedését a váradi egyházmegye elöljárója Jézus azon példabeszédére építette fel, miszerint a jó fa árnyékot ad a nyári melegben, képes úgymond arra, hogy a képességeit fejlessze, és gyümölcsöt teremjen, mely tulajdonképpen igazolja a létét, míg a rossz fából hiányzik ez a képesség, tehát felesleges. Azért van ez így, mert a jó a jóra válaszol, és az emberekről is ugyanez elmondható. Az volt a hite a Kolping-családok alapítójának is, hogy mindannyiunkban ott van a jóság magja, az az ajándék, melyből megszületik a gyümölcs, hiszen Isten valamennyiünkben, kivétel nélkül elhelyezte ezt, hogy aztán kibontakozhasson, és a családunk, a közösségünk, a társadalmunk javára legyen.

Azt is hangsúlyozta a főpásztor: Adolf Kolping, amikor létrehozta a legényegyleteket, a szabályzatban három fontos irányelvet rögzített: a fiatalok legyenek jó családapák, mert a család a megújulás egyik záloga, legyenek a szakmájuk mesterei, vagyis tanuljanak és művelődjenek, valamint rendelkezzenek azokkal a polgári erényekkel, melyek a nemzetükhöz kötik őket. „A felelősségre való nevelés, a feladatok felvállalása és a képességek iránti tisztelet jelentik mindazt, amit a Kolping-családok vezérfonalként próbálnak megvalósítani”- fogalmazott.

Ciucur Losonczi Antonius 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!