ERDON Helyi hírek

2017.09.11. 17:17

Klezmer zenét játszottak

A Zsidó Kultúra Napjai rendezvénysorozaton belül a nagyváradi Hakeshet Klezmer Band lépett fel a váradi neológ zsinagógában vasárnap este, majd filmvetítéssel zárult az eseménysorozat.

A Zsidó Kultúra Napjai rendezvénysorozaton belül a nagyváradi Hakeshet Klezmer Band lépett fel a váradi neológ zsinagógában vasárnap este, majd filmvetítéssel zárult az eseménysorozat.Seidler András, a Nagyváradi Zsidó Közösségi Központ igazgatója, a Hakeshet együttes dobosa köszöntötte a neológ zsinagógában összegyűlteket vasárnap este. Elmondta: a klezmer zene a zsidó nép lelkéhez legközelebb álló zene, mellyel egyaránt lehet örömöt és bánatot kifejezni. Miután a zsidó nép szétszéledt a világban, ott, ahol letelepedtek, zenéjük az adott térség sajátosságait vette át – nálunk például a doina és a hóra elemeivel gazdagodott.

Az elkövetkezendőkben a váradi együttes ( Bogdán Bódis Ádám – zongora, Seidler András – dob, Levi Nicolae – hegedű, Ilie Pop – puzon, Boros-Konrád Péter – nagybőgő, Cătălin Chirilă – klarinét, Roxana Buhățel és Csatári Malek Eszter – ének) egy sokszínű, több mint másfél órás programot mutatott be, melynek során főként tradicionális klezmer zenét adtak elő, de elhangzott többek között Kovács Béla a klezmer érzelemdús, keleties stílusában komponált, klarinétra és zongorára írt Fantázia című dallama is. A klasszikus klezmer melódiák közül többek között a Haleluya La Olam, Shalom aleichem, Tumbalalaika, Oseh Shalom című dalokat adták elő, de a Szól a kakas már című népdal magyar és jiddis nyelvű változata is elhangzott, nagy sikerrel. Végül az együttes egy összeállítást mutatott be a Hegedűs a háztetőn című előadás zenéjéből. A közönség felállva tapsolt.

A rendezvény a Viviane Amsalem válása című izraeli film levetítésével folytatódott, mint megtudtuk, ezt a bukaresti izraeli nagykövetség bocsátotta a szervezők rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!