ERDON Helyi hírek

2017.08.28. 20:05

Ötödik osztály tankönyvek nélkül?

A magyar tagozatos ötödikesek számára még egyetlen tankönyv sem érkezett meg, sőt, a legtöbb még meg sem íródott. Az oktatási segédanyagokat pedig a minap „letiltotta” a szakminiszter.

A magyar tagozatos ötödikesek számára még egyetlen tankönyv sem érkezett meg, sőt, a legtöbb még meg sem íródott. Az oktatási segédanyagokat pedig a minap „letiltotta” a szakminiszter.

 

A tanterv akkor változott meg, amikor a jelenlegi ötödikesek elkezdték az előkészítő osztályt, így nekik minden évben elsőkként kellett volna az új tanterv szerinti tankönyveket megkapniuk, de ezzel évről évre gond volt és most sincs másként – tudtuk meg Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettestől. A dolgok jelenlegi állása szerint néhány kivétellel nincs jóváhagyott magyar nyelvű tankönyv az ötödikesek számára. Nem íródtak meg, vagy nem fordították le román nyelvről. Eleve kevés az esélye annak, hogy magyarul íródjon meg egy tankönyv, mivel a módszertan szerint le kell fordítani románra is, azt pedig a kiadóktól kellene megtudni, hogy az ötödikeseknek szóló román nyelvű tankönyveket eddig miért nem fordították le magyar nyelvre. A kisebbségek számára kidolgozott román nyelv és irodalom könyv viszont megíródott, s néhány olyan magyar nyelvű tankönyv is megjelent már, melyet eleve nem kellett lefordítani románra – például a vallás, vagy az ének – de az összes többi hiányzik.

Mintába

Pásztor Gabriella, a nagyváradi Szacsvay Imre iskola igazgatója kérdésünkre elmondta: a korábbi években is gond volt a magyar nyelvű tankönyvekkel, de soha nem volt annyira rossz a helyzet, mint jelenleg, hiszen egyelőre az ötödikesek számára még semmilyen tankönyv nem érkezett meg. Hetekkel ezelőtt megrendelték a magyar, a román, a vallás és a torna tankönyvek kiválasztott digitális változatát (a kinyomtatottat nem lehetett) – de egyelőre nem kapták meg ezek egyikét sem. A kiválasztás maga is gondot okozott, még az elektronikus változatokat sem lehetett rendesen átnézni, míg ezt megoldották, az is időt és energiát vett igénybe.

Kevéssel az iskolaigazgatóval folytatott beszélgetésünk nyomán kaptuk a hírt: a postás hozott egy-egy ötödikeseknek szóló, román nyelvű tankönyvet – ezek az Aramis kiadó több tantárgyra vonatkozó mintapéldányai, melyek nyomán esetleg az iskola megrendelhet majd többet is. „Legalább a tanárainknak lesz honnan tájékozódniuk” - jegyezte meg az iskolaigazgató.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Liviu Pop oktatási miniszter augusztus elején kijelentette: míg egy külön erre a célra alakult bizottság nem engedélyezteti, tilos használni a jelenlegi oktatási segédanyagokat, ezek jelenleg „nem érvényesek”. Augusztus 9-én miniszteri rendelet látott napvilágot arról, hogy a segédanyagokra vonatkozó minden jóváhagyás semmissé nyilvánul, mivel „összeegyeztethetetlenségek vannak a régi értékelési és engedélyeztetési procedúra és a jelenlegi törvények között”.

Nyílt levél

Mindez országos szintű felháborodást váltott ki, általános iskolai tanárok egy csoportja nyílt levelet is intézett a miniszterhez, melyben szóvá tették: nem világos számukra, hogy egyáltalán miből fognak oktatni, várniuk kell-e majd arra, hogy új segédanyagok jelennek meg, netán a jelenlegieket fogják majd ismét jóváhagyni, s ha igen, az a bizonyos bizottság elkezdte-e már a segédanyagok áttekintését. Már csak azért is fontos ezt tisztázni, mert az utóbbi időben mindig gond volt év elején a tankönyvekkel, s gyakran a tanárok tulajdonképpen a segédanyagok alapján adták le a leckéket, áll a nyílt levélben.

Az oktatási minisztérium honlapján megjelent válasz szerint Liviu Pop oktatási miniszter már kinevezte azt a bizottságot, mely a rendelet megjelenésétől számított harminc napon belül kidolgozza a segédanyagok jóváhagyásának metodológiáját. A bizottság két államtitkárból, az Országos Értékelési és Vizsgáztató Központ (CNEE) igazgatójából, két szakszervezeti megbízottból, az Országos Diáktanács, valamint a Szülői Egyesületek Szövetségének egy-egy képviselőjéből áll. A későbbiekben a segédanyagokat a CNEE hagyja majd jóvá, olvasható a válaszban. „Bejelenthetjük, hogy minden I-IV és VI-XII osztályos tanulónak lesznek tankönyvei tanévkezdéskor” - áll a közleményben. Az ötödikesek tankönyveiről viszont nem tesz semmilyen említést.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!