ERDON Helyi hírek

2017.08.31. 14:37

Országossá vált nemzetközi színházi fesztivál

Szeptember 24. és október 1. között szervezik meg az V. Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivált (FITO), melynek keretében zajlik majd a rövid dráma fesztivál is. Az eseménysorozat egyébként hat különböző helyszínen fog zajlani, mondták a szervezők.

Szeptember 24. és október 1. között szervezik meg az V. Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivált (FITO), melynek keretében zajlik majd a rövid dráma fesztivál is. Az eseménysorozat egyébként hat különböző helyszínen fog zajlani, mondták a szervezők.

Összesen huszonkilenc színházi előadás és koncert várja majd az érdeklődőket szeptember 24. és október 1. között az V. Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztiválon (FITO), jelentette be az eseménysorozat tegnapi beharangozó sajtótájékoztatóján Daniel Vulcu, a fő szervező váradi Mária Királyné Színház főigazgatója. Tizennégy produkció az immár huszonharmadik alkalommal megszervezendő rövid dráma fesztivál versenyprogramjában szerepel. Ezeket az előadásokat a Doru Mares, Ion Parhon, Octavian Saiu összeállítású zsűri fogja értékelni. A rövid dráma fesztiválon kiosztják a legjobb előadás, a legjobb rendezés, a legjobb színpadkép, valamint a legjobb színész és a legjobb színésznő díjat. A versenyprogramon kívül tizenhárom előadás lesz látható, továbbá két szabadtéri koncert is lesz, amelyekre a Szent László téren felállított szípadon kerül sor. Az eseménysorozat egyébként hat különböző helyszínen fog zajlani: a kőszínházban, a Szakszervezetek Művelődési Házában, az Árkádia Bábszínházban, a Szigligeti Stúdióban, a megyei turisztikai információs központban és a már említett Szent László téren.

Program

A fesztivál szeptember 24-én, vasárnap este hét órakor a színhzában kezdődik, ekkor mutatja be a Mária Királyné Színház Alexandru Colpacci rendezésében Carlo Gozzi A szarvaskirály című darabját. A zárógála október 1-jén szintén a színházban lesz a konstancai Állami Színház Csehov - Medve című előadása után. A fesztivál nyolc napja alatt olyan nagy nevű rendezők előadásait láthatja a közönség, mint Andrei Şerban, Mihai Măniuţiu, Felix Alexa, Bobi Procop vagy Vlad Massaci. Victoria Balint, a színház művészeti vezetője tudatta, hogy az idén nem lesznek magyar nyelű előadások a fesztiválon, ugyanis ebben az időszakban fesztiváldömping van, és emiatt, bár több magyar színházat meghívtak - a temesvárit és a kolozsvárit -, azok végül lemondták a váradi fesztiválon való szereplést. A magyar színházak közül egyedül a váradi Szigligeti Színház Ütközések című előadása szerepel a FITO programjában, melyet október 1-jén este nyolc órai kezdettel a Szigligeti Stúdióban láthat a közönség.

Pénzügyek

Daniel Vulcu közölte, hogy a fesztivál lebonyolításának összköltségvetése mintegy 350 ezer lej lesz, ebből az összegből 135 ezer lej különböző támogatásokból gyűlt össze, a többi költség a szponzoroktól érkezik, illetve a színház maga gazdálkodja ki a pénzt. Victoria Balint elmondta, hogy a nagyváradi polgármesteri hivatal 80 ezer lejjel, a Bihar Megyei Tanács két projekt során összesen 45 ezer lejjel támogatja a fesztivál megrendezését, míg az UNITER Román Színházi Szövetség tízezer lejt biztosított a színháznak. Daniel Vulcu sajnálkozva említette meg, hogy bár a fesztivál továbbra is nemzetközi kitekintésű, az idén azonban a bizonytalan gazdasági-pénzügyi helyzet, valamint a meglehetősen szűkös anyagi keret miatt nem sikerült külföldi előadást elhozni Nagyváradra, így a fesztiválon csak hazai produkciók lesznek láthatóak, amelyek azonban szintén nagyon értékes alkotások.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!