ERDON Helyi hírek

2017.08.11. 08:43

Különleges születésnapot ünnepeltek

<p lang="hu-HU" align="justify">Századik születésnapján köszöntötték csütörtökön Lőrinczy Ica nénit a Caritas Catolica által működtetett Szent Márton Idősek Otthonában. A lakók tortát, üdítőt kaptak, volt nóta és tánc is.

Századik születésnapján köszöntötték csütörtökön Lőrinczy Ica nénit a Caritas Catolica által működtetett Szent Márton Idősek Otthonában. A lakók tortát, üdítőt kaptak, volt nóta és tánc is.

Böcskey László római katolikus püspök, valamint Vakon Zsolt püspöki titkár személyesen köszöntötte Lőrinczy Icát, egy nagy csokor rózsát is átadtak neki. Később az otthon lakóinak az előadása következett: Mile Kálmán egy Vörösmarty verset szavalt el, Tóth L. Ágnes Emlékezés című saját költeményét osztotta meg a jelenlévőkkel, Gergely Mária egy Eminescu-vers magyar fordításával készült, Szakács Mária egy Arany János verset szavalt el, végül pedig Liberţ Katalin mondott köszöntőt.

Torta, emlékek

Ezt követően az otthon munkatársai behozták a szülinapi tortát és a Sanzon együttes eljátszotta a Boldog születésnapot című dalt, majd, miközben a jelenlévők falatoztak, ismert nótákat adtak elő. Mint megtudtuk, ebből az alkalomból az otthon összes, augusztusban született gondozottját ünnepelték – s az együttes, melyet Szőcs Lőrinc és Kozák Róbert képviselt, mindegyikük nótáját eljátszotta. A mulatság zenével és tánccal folytatódott.

Közben alkalmunk nyílt néhány szót váltani az idős hölggyel. Megtudtuk: hosszú ideig postamester volt Velencén, s a váradi Kereszt (Parcului) utcán lakott sógornőjével, egy közös udvarban lévő, pici lakásban. A néni sokat utazott, bátyjával, valamint sógornőjével járta a világot, kétszer volt Amerikában, egyszer pedig Afrikában is. Mostanra hármójuk közül már csak a néni van életben. „Bárcsak megint ötven éves lennék, akkor még nem voltam ennyire fáradékony” - mondta Ica néni, akiről megtudtuk, hogy semmilyen gyógyszert nem szed, s a fáradékonyságon kívül más panasza nincs is. Szívesen emlékszik vissza fiatalkorára, főleg a távoli utakra, az egzotikus tájakra, „sokat tudnék mesélni, de már fárasztó az ilyesmi” - jegyezte meg. Bátyjának a fia és annak felesége látogatta meg aznap, rajtuk kívül még néhány távolabbi rokona él Magyarországon. 2010 óta van a Caritas gondozásában.

Amint Bőr Gyöngyi főnővértől megtudtuk, a Bumbacului utcai Szent Márton Idősek Otthonában mintegy harmincan laknak, nagy részük fekvő és pszichés beteg. Minden hónapban meg szokták ünnepelni a születésnaposokat, ilyenkor torta és üdítő kerül az asztalra, s a Sanzon együttes szórakoztatja az időseket. A tegnapi ünnepséget az önkormányzat is támogatta.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!