ERDON Helyi hírek

2017.08.24. 11:15

Czárán Gyulára emlékeztek

Szerda este születésének 170. évfordulóján Czárán Gyulára (1847-1906) - aki az egyik első magyar turisztikai szakember, útépítő, barlangkutató és szakíró volt - emlékeztek, „a magyar turizmus atyjának” nagyváradi, Ezredévi emlékparkbeli mellszobránál az EKE 91 Nagyvárad- Bihar, Eco-Mountain Transylvania és a Czárán Gyula Alapítvány közös szervezésében.

Szerda este születésének 170. évfordulóján Czárán Gyulára (1847-1906) - aki az egyik első magyar turisztikai szakember, útépítő, barlangkutató és szakíró volt - emlékeztek, „a magyar turizmus atyjának” nagyváradi, Ezredévi emlékparkbeli mellszobránál az EKE 91 Nagyvárad- Bihar, Eco-Mountain Transylvania és a Czárán Gyula Alapítvány közös szervezésében.Utóbbi elnöke, Egri Ferenc az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: a kezdeményező az EKE 91 volt, melynek új elnöke, Bara Lilla rendezni szeretné a nagyváradi természetjáró csoportok közti „borongós viszonyokat”. Ezért azzal a javaslattal állt elő, hogy ezt egy közös ünnepléssel tegyék meg, amire jó alkalom volt Czárán Gyula születésének évfordulója. A folytatás reményében a három társaság közös megegyezése alapján tehát összegyűltek, hogy virággal, koszorúval, gyertyával emlékezzenek. Különösebben nagy beszédek nem hangzottak el, annyi történt, hogy Egri Ferenc röviden ismertette a szobor történetét, és egy pár szót mondott Czárán Gyuláról, illetve ő is azon meggyőződésének adott hangot, hogy szükséges rendezni a viszonyokat annak érdekében, „hogy az a kevés, ami megmaradt, inkább egységes legyen, mint szétszórt”.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!