ERDON Helyi hírek

2017.08.29. 12:31

A helyi rendőrség is bírságolhat

A nagyváradi helyi rendőrség eddig is a törvénynek megfeleleőn járt el az autósok kihágásasinak szankcionálásakor, áll a váradi helyi rendőrség tájékoztatásában.

A nagyváradi helyi rendőrség eddig is a törvénynek megfeleleőn járt el az autósok kihágásasinak szankcionálásakor, áll a váradi helyi rendőrség tájékoztatásában.

A Semmítőszék döntése értelmében csak a közlekedésrendészetnek van joga a 195/2002 számú sürgősségi kormányrendelet előírásai alapján szmélyes adatokat elkérni a szabálytalanul közlekedő jármű vezetőjétől, illetve szintén csak a közlekedésrendészet bírságolhatja meg a szabálytalanul közlekedő sofőröket. Az ügyben tájékoztatást kértünk a nagyváradi helyi rendőrségtől, és azt a választ kaptuk, hogy a helyi rendőrség eddig is a 195/2002 számú sürgősségi kormányrendelet előírásainak megfelelően járt el, így a Semmítőszék döntése, Nagyváradon legalábbis, nem fog semmilyen változást hozni az eddigi eljárásban. A tájékoztatásban az áll ugyanis, hogy a helyi rendőrség eddig sem kért személyes adatokat és nem bírságolt olyan sofőröket, akik a 195/2002 számú rendelet egyes előírásait szegték meg. A helyi rendőrök eddig is és ezután is a 61/1991 számú, az együttélés normáira vonatkozó törvény 2. cikkely 31. pontja alapján kértek személyes adatokat vagy birságoltak meg autóvezetőket. A helyi rendőröknek a 155/2010 számú, a helyi rendőrség működését szabályozó törvény értelmében a közlekedési normák vonatkozásában joga van kihágást konstatálni és bírságot kiszabni szabálytalan parkolás, leállás, tilosba történő behajtás esetén, ilyen esetekben elrendelhetik a jármű elszállítását. A helyi rendőrségnek joga van továbbá kihágást megállapítani és bírságot kiróni abban az esetben, ha egy útszakaszra a megengedett súlyhatárnál nehezebb jármú hajt rá, és ezeket a járműveket le is állíthatja. A helyi rendőrség bírságolhat továbbá szabálytalanul közlekedő gyalogosokat, kerékpárosokat, mopedeseket és az állati erővel mozgó járművek vezetőit, és végezetül a helyi rendőrség bírságolhat parkokban, zöldövezetekben, gyalogos övezetekben, lakóövezetekben kihágó járművezetőket, illetve szankcionálhatja azokat is, akik jogtalanul foglalják el a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyeket.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!