ERDON Helyi hírek

2017.07.27. 18:06

Véget ért a másfél éves VOLO-projekt

Regionális önkéntes-hálózat jött létre azon a projekten keresztül, melynek zárókonferenciája csütörtökön, a Continental szállóban zajlott. A projektvezető partner a váradi Caritas Catolica Egyesület. Egy internetes felület is létesült, a www.volonet.ro, ahol találkozhat a kereslet és a kínálat.

Regionális önkéntes-hálózat jött létre azon a projekten keresztül, melynek zárókonferenciája csütörtökön, a Continental szállóban zajlott. A projektvezető partner a váradi Caritas Catolica Egyesület. Egy internetes felület is létesült, a www.volonet.ro, ahol találkozhat a kereslet és a kínálat.A projekt elején végzett felmérésekből kiderült, hogy jelenleg a mi társadalmunk nem tartja fontosnak az önkéntességet, de hisz az összefogó civil szervezetek erejében, mivel kiderült, hogy általuk lehetséges változtatni – mondta el bevezető beszédében Sebestyén-Sárközi Anikó moderátor.

Rajna József atya, a Caritas Catolica Egyesület vezetője románul, majd magyarul szólt arról: amint Ferenc pápa is megfogalmazta, maga Jézus mutatott rá arra, hogy az életünk nem a vagyonunktól függ, nem vagyunk önállóak, nem mi döntöttünk létezésünkről sem, s egymagunk nem tudjuk biztosítani mindazt, amire szükségünk van. Amikor erre rájövünk, világossá válik, hogy cselekedetekre van szükség, ez a karitatív szolgálat, s erre alapul a nagyváradi Caritas Catolica Egyesület tevékenysége is. Köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy egy lépést tudjanak tenni ezen a téren, s hozzátette: ez nem a véget jelenti, hanem a kezdetét az önkéntesség kibontakoztatásának.

Nyitottak

Simai Éva, a szatmári Caritas Catolica önkéntes-programjának vezetője a szatmári egyesület tevékenységéről szólt, illetve arról, hogy mit valósítottak meg a váradi Caritassal közösen lebonyolított projekten belül. Derzsi Ákos, az RMDSZ szenátora, aki korábban a Caritas Catolica Egyesületet vezette, elmondta: az eredményeket látván, nehezen tudja eldönteni, mi jobb, e projekt menedzserének, vagy pedig szenátornak lenni – a szenátusban ugyanis lassabban történnek a dolgok. A későbbiek során egy ábrának a segítségével mutatott rá arra, mennyivel eredményesebb egy hálózat, mint egy zárt rendszer. Később visszaemlékezett arra, hogy másfél évvel ezelőtt, a projekt nyitó konferenciáján mindenki egy táblát kapott, melyre fel folt írva a kérdés, hogy ki lehet önkéntes. A válasz a tükör volt, mely a tábla másik oldalán volt, s melyben mindenki megláthatta saját magát. A kérdés most az, hogy ki létesíthet önkéntes hálózatot? A válasz a kivetítőn megjelenő fotó volt, melyen a konferencia résztvevői voltak láthatóak… A szenátor arra is kitért: meglepetést okozott, hogy a gond nem a fiatalokkal van, ők nagyon nyitottak az önkéntes munkára, hanem az ő generációjával, mivel sokan összetévesztik a hazafias munka fogalmával, mely a régi rendszerben kötelező volt.

Iroda alakult

Nagy Hortenzia projektmenedzser elmondta: a Regionális Önkéntes Hálózat a Szociális Szolgáltatásokban nevű, rövidítve VOLO projekt ötlete onnan jött, hogy akkor, amikor önkéntesek jelentkeztek, nem mindig tudták elhelyezni őket, máskor pedig, amikor nekik volt szükségük önkéntesekre, nem tudták, hol lelhetik fel őket.

Mint megtudtuk, a projekt keretén belül egy előzetes elemzés is zajlott arról, hogy mi a helyzet az önkéntesség terén Bihar, Szatmár és Szilágy megyében. Kiderült, hogy az emberi erőforrás nem elégséges, eddig nem volt sem pénz, sem információ az önkéntes-tevékenység irányítására. A projekt részeként megalakult Váradon is egy önkéntes-iroda, ahol fogadhatják és beiktathatják a jelentkezőket, egyúttal egy internetes felület is létesült, a www.volo.ro, ahol találkozhat a kereslet és a kínálat. Mindkettő a továbbiakban is működni fog.

A projekt legnagyobbrészt svájci állami támogatásból jött létre, teljes költségvetése 151.349 svájci frank volt, melyből a vissza nem térítendő kölcsön 136.219 svájci frank, azaz a teljes összeg kilencven százaléka. Ebből a pénzből többek között olyan számítógép-programot szereztek be, mely lehetővé teszi az adatbázis kialakítását, de svájci tanulmányi úton is részt vettek.

Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója elmondta, hogy az önkéntes munka szakmai régiségnek számít, az online felület, illetve az iroda pedig országos szinten is megvalósítandó ötlet. Bruncsák Gyöngyi, a Máltai Segélyszolgálat nagyváradi fiókszervezetének vezetője a megfelelő időben nyújtott segítség fontosságát hangsúlyozta ki.

Eredményes volt

Az eltelt másfél év alatt konferenciák és egyéb, népszerűsítő tevékenységek zajlottak, melyek során túlteljesítették a tervezetteket, hiszen, mint elhangzott, nem harminc, hanem közel hetven aktív civil szervezethez jutottak el és jóval több mint száz önkénteshez. A három megye huszonkét tanintézetében több mint másfél ezer fiatalt tájékoztattak az önkéntességgel kapcsolatos tudnivalókról.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!