ERDON Helyi hírek

2017.07.18. 13:19

Készül a kisoroszlán kifutója

Átalakítási munkálatok zajlanak ezekben a hetekben, és arra is gondolnak, hogy állatokat ne viselje meg a nagy hőség. A nagyváradi állatkertben jártunk, egy meg nem valósult kisoroszlán-nézőben.

Átalakítási munkálatok zajlanak ezekben a hetekben, és arra is gondolnak, hogy állatokat ne viselje meg a nagy hőség. A nagyváradi állatkertben jártunk, egy meg nem valósult kisoroszlán-nézőben.„Idén nagy örömükre szaporulatunk volt az őzeknél, illetve az már természetesnek számít, hogy minden évben kétszer születnek kis szurikátáink”- magyarázza Bimbó-Szuhai Tibor, a nagyváradi állatkert ügyintézője, miközben a létesítmény sétányain bandukolunk. Nagy a hőség, az állatok többsége, fajtól függetlenül, valamilyen árnyékos helyet keres magának. Lustán szunyókál, esetleg unottan kémleli a tájat, le kell mondanunk tehát azon álmunkról, hogy valamilyen látványos képet készítünk szökdelő őzekről, vagy lakhelyük kertjében izgatottan és félelmetesen fel-alá sétáló nagymacskákról. Üdítően hat viszont ránk az a hír, hogy- mint megtudjuk- a szitatunga antilopok családja is bővült, illetve újdonság még az állatkert háza táján, hogy teljesen felújítják a szurikáták kifutóját. Erre azért van szükség, mert a téli hónapokra mindig át kellett költöztetni őket egy megfelelően fűthető helyiségbe, így azonban az évente kétszer, a be- és kiköltözéssel járó kellemetlenségek megszűnnek, a teljesen átalakított kifutók beltere ugyanis kellőképpen fűthető lesz.

Szintén haladnak a munkálatok a tavaly ősszel született kisoroszlán, Moja kifutójánál. Remény van arra, hogy a jövő hétvégére, vagy legkésőbb augusztus elejére már ez elkészül, és ha ő is úgy akarja, látható lesz majd ott a lassan kamaszkorba lépő fenevad. Igyekezniük kell azonban majd azoknak, akik meg akarják csodálni őnagyságát, mert ősszel valószínűleg el lesz cserélve egy másik állatkert nőstényével, akit össze fognak tudni engedni az itteni két másik oroszlánnal, Zinával és Cucuval. És talán olyan anyuka lesz, aki gondoskodni fog majdani utódairól, hiszen Moja édesanyjával az a gond, hogy nem törődött a kölykeivel. A Moja számára kialakított kifutóba pedig egy közepes méretű ragadozót fognak valahonnan hozni. „Azt még nem árulom el, hogy konkrétan milyet. Egyrészt azért, hogy legyen meglepetés, másrészt meg amiatt, mert több ajánlatunk van, ezért majd döntenünk kell ezek közül”- titokzatoskodik házigazdánk.

Változások

Közben folyamatosan zajlik a nagy népszerűségnek örvendő örökbefogadó program. Ahogy az várható volt, a szurikátáktól átvette a vezetést Moja, akinek 16 örökbefogadó szülője van éppen. Sok váradi gondolja azt, hogy valamelyik rokonát, barátját, ismerősét egy ilyen adoptálással ajándékozza meg. Ez így rendben is volna, de az érdeklődést nem fogja lelombozni az, ha elkerül innen Moja?- aggodalmaskodunk. Nem- nyugtat meg minket Bimbó-Szuhai Tibor-, ugyanis Moja lassan egy fiatal nőstényoroszlánná cseperedik, és ezért veszít a cukiságából. Amúgy az örökbefogadással jár együtt az évente kétszeri ingyenes látogatás, valamint az örökbefogadó szülő napján szervezett foglalkozásokon való részvétel- teszi még hozzá.

Az állatkert működtetői gondoltak a nyári kánikulára is. Ahogy ilyenkor megszokottnak számít már évek óta, naponta többször cserélik a vizet, hogy friss és tiszta vizük legyen az állatoknak. Ahol nincs természetes árnyék, ott pedig igyekeztek kialakítani mesterséges árnyékolókat.

Dolgoznak a bejáratnál is. Lejárt a kivitelező garanciája, úgyhogy hozzá tudnak nyúlni bizonyos dolgokhoz, változtatásokat eszközölnek itt-ott. Eddig például keveredett a be- és kijövőforgalom, de most kialakítanak egy befelé jövő és egy kifele menő sávot, valamint a jegyellenőrző automatákat az épületben helyezik el, mert a tapasztalat azt mutatta, hogy kint nagyon hamar meghibásodtak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!