ERDON Helyi hírek

2017.07.19. 09:48

Íjjal, ostorral és lándzsával „támadtak”

A Pusztai Farkasok Ordas Nemzetsége július 15-én részt vett a Csemői Hagyományőrző Egyesület által szervezett Összefogás Napon.

A Pusztai Farkasok Ordas Nemzetsége július 15-én részt vett a Csemői Hagyományőrző Egyesület által szervezett Összefogás Napon.A bemutató során, íjászat, pajzstörés, ostorozás, botos és késes közelharc, kelevéz, valamint szablyavágási elemek következtek. A szalma célokra húsz nyíl lett kilőve minden harcostól vezényszóra, támadó és védekező formációkból, illetve állva, térdelve vagy háttal a célnak. A pajzstörés során egy fából készült pajzson lett bemutatva az őseink által használt harci íj ereje, hogy miként tudja átlőni és szétroncsolni azt. Az ostor bemutatása és csattogtatása után az egyik harcos kezében tartott újságpapírt Ridi Ferenc többször elvágta ostorral anélkül, hogy megsebesítse azt, aki az újságpapírt tartotta.

Újabb versenyeken

A botos és késes közelharc során nem sajnálták saját és társuk épségét sem de a gyakorlottság miatt senki sem sérült meg. A kelevéz, mint harci fegyver bemutatása során nyolc támadó és nyolc védekező mozdulat után Szabó Bálint szablyával szeletelt fel vízzel teli kétliteres és ötliteres pillepackokat három centiméteres részekre, ugyanis ezek nagyon jól visszaadják a szablya forgatás tudományát. A rendezvény társszervezője, a Magyar Turán Alapítvány vezetője Biró András Zsolt a sikeres bemutató után meghívta az Ordas Nemzetséget az augusztusi Ősök napjára és a 2018-as Kurultájra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!