ERDON Helyi hírek

2017.07.25. 18:17

Elfogadták 48 váradi tömbház szigetelését

Kedden a városháza dísztermében rendes havi közgyűlést tartott Várad önkormányzati képviselő testülete. Valamennyi előterjesztés átment, mivel minden liberális tanácsos jelen volt, és megvolt a kétharmad. Az önkormányzati dolgozók bérrácsáról is szavaztak.

Kedden a városháza dísztermében rendes havi közgyűlést tartott Várad önkormányzati képviselő testülete. Valamennyi előterjesztés átment, mivel minden liberális tanácsos jelen volt, és megvolt a kétharmad. Az önkormányzati dolgozók bérrácsáról is szavaztak.Több előterjesztés nagyváradi tömbházak hőszigetelésére vonatkozott, szám szerint negyvennyolcéra, melyek a város különböző részein találhatóak, például Várad-Rogériuszon a Lacul Roșu utca és a Rogériusz sétány környékén, Várad-Őssiben a Mesteşugarilor-Salcâmului-Lăpuşului utcák környékén, a Szováta, a Cazaban és a Brâncoveanu utcák övezetében, Várad-Szőllősön a Morii és a Leonardo da Vinci utcák környékén, valamint az állomás előtt és a Sztaroveszky/Magheru sugárúton. A műszaki-gazdasági mutatók aktualizálásának értéke 280 ezer lej, és a közel félszáz tömbházban 951 lakás található. Ilie Bolojan polgármester azt nyilatkozta: várják, hogy ősszel megjelenjen az energetikahatékonysági uniós program vonatkozó tengelyének pályázati felhívása, illetve arra hívta fel a figyelmet, hogy úgy módosult a törvény, hogy a hőrehabilitációt az Európai Unió 60 százalékban finanszírozza, az önkormányzati forrás 15 százalékot tesz ki, a lakótársulások pedig 25 százalékos önrésszel kell hozzájáruljanak a korszerűsítéshez.

Bérrács

Egy másik határozattervezet a városházán, illetve az önkormányzatnak alárendelt intézményekben, az ASCO-nál, a Helyi Rendőségen és a Városi sportklubnál dolgozók új bérrácsának elfogadására vonatkozott, ugyanis az új bértörvény arra kötelezi a helyi és megyei tanácsokat, hogy a hónap végéig ezt megtegyék. Ilie Bolojan azt mondta: arra voltak tekintettel, hogy a beosztotti pozíciókban levők, hasonló munkakört betöltők bére egyénileg nem különbözhet egymástól, viszont a vezető posztokban levőké igen, annak függvényében, hogy milyen a munkájuk komplexitása, fontossága, hiszen például kisebb a felelőssége annak az igazgatónak, aki a lakosságnyilvántartó hivatal élén áll, mint az olyanoké, akik nagy volumenű projekteket bonyolítanak le, s így hatalmas pénzösszegekről rendelkeznek. Ugyanakkor a liberális városvezetés azt javasolta: a teljes bérköltségek ne haladják meg a saját jövedelmekből származó keret 12 százalékát, és a helyi költségvetésben a beruházásokra szánt összegek mindig a duplája legyenek a bérkiadásoknak. Az új bérrács szerint a vezető beosztásban levők többségének keresete csökken, a végrehajtási pozíciókban levőké pedig inkább emelkedik, és egyaránt körülbelül 10–12 százalékos ez a bérnövekmény, illetve a csökkenés. A polgármestert leszámítva (akinek a következő hónaptól kezdve körülbelül 9000 lej lesz a bére, illetve a két alpolgármestert, akik 8000 lejt fognak keresni), a vezető beosztásban levők közül a legmagasabb fizetése a műszaki igazgatónak lesz, 6000 lej.

Bölcsődei hozzájárulás

Kisebb vitát gerjesztett ezek kiszámítási módjának törvényes keretek közt való történéséről az egyik szociáldemokrata tanácsos és Arina Moş, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) igazgatónője között az a határozattervezet, mely azt tartalmazta, hogy a következő tanévtől kezdve hogyan módosuljon a bölcsődékben a gyermekek gondozásának havi átlagköltsége (1035 lej/hó/gyerek), illetve a szülők napi hozzájárulása az étkeztetéshez (10 lej/gyerek). A verbális csörtét Ionel Vila jegyző azzal rekesztette be: utánanéz, és ha valóban nem legális, akkor nem ellenjegyzi a dokumentumot.

Pozitívan véleményezték az alacsony nyomású földgázhálózat kiterjesztést a Dózsa György és a Crinului utcákban, megszavazták a stratégiai zajtérkép elfogadásának szakjelentését, és rábólintottak azon szakjelentésekre, melyek távhővezetékek bővítésére, illetve felújítására, és hőmodulok beszerelésére vonatkoztak a Bémer téren, a Kolozsvári utca 2. és 4. szám, az Averescu sugárút 1. és 3. szám alatt, a Ion Bradu és az Oneştilor utcában. Új utcaelnevezéseket is elfogadtak, ezek új utcák a Nojoridului utca és a repülőtér környékén. Egy kapott közülük magyar elvezést (Bolyai János), ez a szintén újonnan kreált Alexandru Macedonski utcából indul ki, párhuzamosan halad a Nojoridului utcával és zsákutcába torkollik. Szintén megszavazták a műszaki-gazdasági mutatóit és a költségeit annak a projektnek, mely arról szól, hogy termálvizet használjanak fűtés és meleg víz szolgáltatásra Várad-Szőllősön, valamint zöld utat kapott a villamossín hálózatának bővítése.

Szabadkőműves múzeum

A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester bejelentette: Kolozsváron aláírta azt a szerződést, melynek tárgya egy szabadkőműves múzeum kialakítása abban a Vámház utcai épületben, ahol a 19–20. század fordulóján a László-páholy működött. A Regionális Operatív Program keretében megvalósuló beruházás teljes költségvetése 5,5 millió lej, melyből a vissza nem térítendő támogatás értéke 3,9 millió lej. A kivitelezés 30 hónap. Az elöljáró úgy fogalmazott: korhű berendezések ugyan nem állnak rendelkezésre, de a belső teret úgy akarják kialakítani, ahogy egykoron volt, „ami nem olyan nehéz, mert a szabadkőművesség egy konzervatív mozgalom, évszázadokon keresztül bejáratott, változatlan szabályokkal és azonosítóelemekkel.” A tervek szerint a múzeum 2019 végén nyílna meg.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!