ERDON Helyi hírek

2017.06.26. 12:22

„Tiszta hittel, erős kézzel” vetélkedtek

A Szent László Napok szombati napján, a nagyváradi várban megszervezett ünnepség keretében díjazták a Kárpát-medencei Tiszta szívvel, erős kézzel elnevezésű Szent László-vetélkedő döntőseit, akik a Kárpát-medence számos magyar tannyelvű iskolájából érkeztek.

A Szent László Napok szombati napján, a nagyváradi várban megszervezett ünnepség keretében díjazták a Kárpát-medencei Tiszta szívvel, erős kézzel elnevezésű Szent László-vetélkedő döntőseit, akik a Kárpát-medence számos magyar tannyelvű iskolájából érkeztek.A díjátadót ünnepélyes felvonulás előzte meg, ahol Szent László király korabeli ruhákba öltözött lovagok kíséretében mind a 16 döntős csapat felsorakozott, majd Kovács Antal, a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület elnöke, a vetélkedő főszervezője köszöntötte az egybegyűlteket. A díjátadón megjelent Okos Márton, a Szent László Emlékév Bizottságának tagja, Czibolya Gábor, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárság munkatársa, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő, és Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője. Lomnici Zoltán ünnepi beszédében kiemelte Szent László alakjának fontosságát, aki egy személyben volt uralkodó, politikus, lovagkirály és szent, és aki olyan tudással bírt, hogy össze tudta egyeztetni mindazokat az erényeket, amelyek ahhoz kellettek, hogy a magyar királyság megszilárduljon. A vetélkedő által olyan királyt tisztelhetünk, akinek nagyon sokat köszönhetünk, tette hozzá az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Együvé tartozunk

Tőkés László a lovagkirály alakjának egységkovácsoló munkásságát hangsúlyozta, rávilágítva arra, hogy felekezeti hovatartozás nélkül együvé tartozunk. Maga Szent László király is ezt jelképezi, hiszen Piroska lányát, aki bizánci császárné lett, az ortodox vallásúak szentként tisztelik. A népét segítő királyra napjainkban is szükség van, mondta el továbbá Tőkés László, a fiatalok számára pedig fontos, hogy békésen, de vitézül harcoljanak a magyar közösség érdekében. Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője a rendezvény kulcsfontosságú üzenetére világított rá, ugyanis a vetélkedő döntőjének helyszínt adó rendezvény olyan, ami összegyűjt bennünket, hiszen hat ország csapata vett részt a versenyen.

A továbbiakban dr. Czibolya Gábor, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának munkatársa szólalt fel, aki folyamatosan jelen volt a verseny alatt is. Ő szintén a vetélkedő egységet kovácsoló jellegét emelte ki, amely azt üzeni valamennyiünknek, hogy Szent László mindenkié.

Kovács Antal főszervező elmondta, a versenyen összesen 90 iskola 80 csapata vett részt, a döntőt nyolc elődöntő előzte meg, amelyek a Kárpát-medence magyar településein zajlottak, többek között Szatmárnémetiben, Budapesten, Munkácson, Székelyudvarhelyen.

Mint ahogy a kötegbe fogott nyílvesszőket nehéz kettétörni, úgy a közösség ereje is legyőzhetetlen. Nagy Zsuzsa szervező Szent László csodáját abban ragadta meg, hogy lovagkirályunk alakja egy nagy családdá alakít, az emlékév összefogja a magyarságot, bárhol, bármilyen országban is éljenek tagjai.

Díjátadás

A díjazottak, nagyon szoros verseny után, a következők lettek: 143 ponttal első helyezett lett a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium (Szlovákia) csapata, 140 ponttal második helyezést ért el a somogyvári Dobó István Alapiskola, 139,4 ponttal pedig harmadik lett a Benedek Elek Tanítóképző csapata, Székelyudvarhelyről. Az oklevelek mellett az első három helyezett tanulmányi kirándulás támogatásban is részesültek, amit Lomnici Zoltán adott át a szerencséseknek: a harmadik helyezettek 300.000 forint értékű tanulmányi kirándulás, a második helyezettek 500.000 forint, az első helyezettek pedig 1 millió forint értékű tanulmányi kirándulás támogatásában részesültek. Az első helyezést elért csapattagokat Kovács Antal jelképesen a tudás és Szent László lovagjaivá ütötte. A nagyszabású versenyt és díjátadót a Himnusz közös éneklése zárta.

A résztvevő csapatok

Bár a tapasztalat által is mindenki gazdagodott, a döntő minden résztvevő csapata ajándékcsomagban is részesült, amit dr. Czibolya Gábor és Kovács Antal adott át a diákoknak. A díjátadás során a közönség a csapatokkal is megismerkedhetett, ők a következők voltak: Péterfalvi Református Líceum, Somogyvári Szent László Általános Iskola, tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum, nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, fenyédi Márton Áron Általános Iskola, székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium (Szlovákia), gútai Corvin Mátyás Alapiskola (Szlovákia), a muravidéki Lendvai Kétnyelvű Iskola, kishegyesi Ady Andre Kísérleti Általános Iskola (Szerbia), szabadkai Majsai úti Általános Iskola (Szerbia), szatmárnémeti 10. számú Általános Iskola, kaplonyi Fényi István Általános Iskola, Bélyi Általános Iskola (Szlovákia), nagyszelmenci Dobó István Alapiskola (Szlovákia), beregszászi Bethlen Gábor Gimnázium (Ukrajna).

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!