ERDON Helyi hírek

2017.06.06. 12:39

Nem levenni, engedélyeztetni kell

Felszólítást kapott a nagyvárad-újvárosi református egyházközség amiatt, hogy az újvárosi református templom falára kihelyezték a reformáció 500. éves évfordulóját hirdető molinót.

Felszólítást kapott a nagyvárad-újvárosi református egyházközség amiatt, hogy az újvárosi református templom falára kihelyezték a reformáció 500. éves évfordulóját hirdető molinót.A nagyvárad-újvárosi református egyházközséghez május 31-én, szerdán érkezett el a helyi rendőrség felszólítása, melyben az áll, hogy az egyházközség tíz napon belül „tegye meg a szükséges lépéseket” az újvárosi református templom falára kihelyezett molinó ügyében, melyet reklámeszköznek minősített a helyi rendőrség. A május 25-i dátummal keltezett felszólítás a 185/2013 számú törvény 15. cikkelyének 2. bekezdésére hivatkozik, mely kimondja, hogy tilos bármiféle reklámeszközzel üvegezett felületeket eltakarni, ugyanakkor hivatkozik a 637/2016 számú helyi tanácsi határozat 34. paragrafusának 3. bekezdésére is, mely szerint védőhálót csak maximum egy évig lehet kihelyezni a belvárosi műemléképület falaira az épület felújítási munkálatainak az idejére, de csakis olyat, amelyik az illető épület eltakart részének a kinézetét reprodukálja. A negyedik bekezdés kimondja, hogy ezeket a reklámeszközöket az ideiglenes reklámozásra vonatkozó egyezmény alapján lehet kihelyezni. A nagyvárad-újvárosi egyházközség lelkészei, Sándor Lajos és Herdean Gyöngyi sértőnek tekintik, hogy reklámeszköznek minősítették a reformáció évfordulóját hirdető molinót, és a püspökséghez fordulnak védelemért.

Nem reklám

Sándor Lajos szerkesztőségünknek kifejtette: „Szerintünk messze nem meríti ki ez a molinó a reklám fogalmát, ugyanis ha valami reklám, akkor vagy egy eseményt, vagy valamilyen szolgáltatást reklámoz, itt pedig egyikről sincs szó, mert az 500. éves reformációra emlékeztet bennünket. És hogyha ezt ráadásul pont pünkösdre időzítették, ami a misszió kezdetének az ünnepe, akkor mi sértőnek vesszük, hogy ezt a missziót így akarják büntetni. (…) Én nem tartom másnak ezt a molinót, mint a városháza tornyára karácsonyra kitett masnit, vagy a görögkatolikus templomokra kitett pápai zászlót, amiről szintén nem hiszem, hogy reklámnak minősül”. Sándor Lajos leszögezte, hogy nem fogják levenni a molinót, és a Királyhágómelléki Református Egyházkerülethez fordulnak jogi védelemért. Herdean Gyöngyi a maga során elmondta: „messzemenően visszautasítjuk, hogy kereskedelmi reklámnak minősítik a molinót, amelynek tartalma nem meríti ki a kereskedelmi reklám fogalmát. És azt is sérelmezzük, hogy hol volt a városi rendőrség akkor, amikor három évvel ezelőtt betörték az egyik templomajtót, akkor nem kapták el a tettest, a városi rendőrség a környéken sem volt. Az sem tűnt fel, hogy szemetes kuka nincs a templom környékén, szinte naponta tapasztaljuk, hogy bokáig érő hulladékot találunk”.

Megszólaltattuk az ügyben Csűry Istán püspököt is, aki az egyházkerület támogatásáról biztosította az egyházközséget. „Ezt nem fogjuk szó nélkül hagyni, és megvédjük egyházközségeinket” – szögezte le az eset kapcsán a püspök, hozzátéve, hogy „semmi olyan dolog nincs azon a molinón, ami bánthatna bárkit. Az, hogy a reformáció és a váradi reformátusok ötszáz évesek, ez ne bántson senkit. Más egyházakat sem bántottak, miért rajtunk kezdik?” – fogalmazott.

Ellenőrzési kampány

Az egész városban végzett ellenőrzési kampány során kapott az újvárosi református egyházközség felszólítást, mondta lapunk érdeklődésére válaszolva Cristian Beltechi, a nagyváradi helyi rendőrség vezetője. Elárulta, hogy a helyi rendőrök májusban összesen 113 olyan jogi személyt figyelmeztettek, akiknek valamilyen szempontból nem volt rendben a reklámozási engedélye. Beltechi hangsúlyozta, hogy nem a feliratok tartalmát ellenőrizték, továbbá nemcsak a református templomokat vették górcső alá, hanem azt vizsgálták, hogy van-e engedély a molinók kihelyezésére. Kérdésünkre válaszolva Beltechi hozzátette, hogy a szóban forgó molinót nem kell levenni, hanem be kell menni a városháza urbanisztikai osztályára, és ki kell váltani a kihelyezési engedélyt.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!