ERDON Helyi hírek

2017.06.24. 14:39

Múltidézés az Elszármazottak találkozóján

Szűkösnek bizonyult a terem, olyan sokan vettek részt az idei Elszármazottak találkozóján a nagyváradi Szent László Napok szombati napján.

Szűkösnek bizonyult a terem, olyan sokan vettek részt az idei Elszármazottak találkozóján a nagyváradi Szent László Napok szombati napján.Szervezőként Török Sándor köszöntötte az egybegyűlteket, majd a váradi Ady Endre Gimnázium diákjai tartottak egy kis bemutatót arról, hogy (Nagy Zoltán tanár megfogalmazása szerint) „mivel foglalkoznak mostanában a fiatalok”. Ez pedig nem más volt, mint robotépítés, ugyanis a tanintézmény három diákja igen szép eredményt ért el az említett területen: 10. helyezést az Új-Delhiben megrendezett robotolimpián. A rövid gyakorlati bemutató után Villányi Zoltán Erdély nyugati ablakában című filmjének egy részét vetítették le, majd rövid műsoros rész következett: nagy sikerrel lépett fel a Nagyváradi Asszonykórus Tasnádi Ferencz, illetve a Váradi Dalnokok Márkus Zoltán karnagy vezényletével.

Múltidézés

Az esemény második része a múltidézésről szólt. Először Soós Csaba szólt életútjáról, aki 14 évesen, egy szilágysági kis faluból érkezett Váradra. Mint mondta, nem is tekinti magát „elszármazottnak”, hiszen annak ellenére, hogy munkája révén (egy nemzetközi cégnél van vezető beosztásban) elkerült innen, ténylegesen soha nem költözött el Váradról. Biluska Annamária színésznő Kolozsváron született, tíz éven át, 1963 és 1973 között játszott a nagyváradi színházban, „sokat és szép dolgokat”. Szívesen gondol vissza az itt eltöltött évekre, és bár sok helyen megfordult pályája során, „Várad az, amelynek olyan varázsa van, hogy most is itt vagyok”, fogalmazott.

A következőkben a Metropol együttes tagjait szólította a pódiumra Török Sándor: Virányi Attila alapító tagot, aki 87-ben ment el Nagyváradról, jelenleg Németországban él; Orbán Andrást, aki 1989-ben távozott Budapestre; Szász Ferencet, aki 88-ban szintén Budapestre távozott, és Dobos Józsefet, aki 1990-ben Marosvásárhelyről költözött a magyar fővárosba. „Színpadra” szólították az együttes örökös hangmérnökét, Dinók Istvánt is, aki szintén Budapesten él. Nem maradt ki a felsorolásból a Nagyváradon élő Trifán László sem, aki egészségi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen. Kis derültséget váltott ki az egybegyűltek körében, amikor Török Sándor az együttes dobosának, Trendler Józsefnek a szavait idézte: „ő nem ment el, tehát nem jön el” a találkozóra. A beszélgetés apropóját természetesen az adta, hogy egy olyan eseményre készültek a Metropol tagjai, amelyre „csekély” 38 évet kellett várni: arra, hogy egy rendezvény keretében, egy este lépjenek fel az Omegával. Érdekességképpen elhangzott az is: az Omega 55 éves, a Metropol pedig 49 – tehát mondhatni, hogy korban is igen közel állnak egymáshoz. Az idei Elszármazottak találkozója kötetlen beszélgetéssel, ismerkedéssel ért véget.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!